Acasa Stiinta-ITStiinta Aurora boreala in Romania (FOTO – VIDEO)

Aurora boreala in Romania (FOTO – VIDEO)

scris de Ziua Veche
1.265 Afisari

Imagini incredibile in Romania. Duminica seara a putut fi vazuta o aurora boreala, fenomen specific nordului Europei.

Locuitori din Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Alba, Buzău etc au semnalat un fenomen rar pe cerul României – Aurora Boreală. 

O fotografie superba a fost facuta la ora 19.25 de Andrei Gornic in localitatea Paniova din Timis.

Detalii despre evolutia Aurorei boreale live gasiti AICI.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală. 

Fenomen rar pe cerul multor tari europene, aurora boreala a putut fi vazuta si in noaptea de 23-24 aprilie tocmai pana in centrul Europei, inclusiv in Romania. Declansatorul a fost o furtuna solara, cea mai puternica din ultimii ani.

In primavara, aurora a fost vizibila in multe tari europene, precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Ungaria si Polonia, dar si in Romania.

Aurora boreala este un fenomen care, in mod normal, poate fi observat la latitudini inalte, precum in nordul Norvegiei sau al Finlandei. in zonele centrale ale Europei poate fi vazut rar si cu mult noroc.

O furtuna solara, cea mai puternica din 2015 incoace, a fost responsabila pentru aparitia aurorei din aprilie. Soarele arunca in mod constant plasma in spatiu. Cand acest flux de particule (vant solar) este semnificativ mai puternic pentru o perioada scurta de timp intr-o zona limitata a soarelui, se numeste eruptie solara.

In cazul in care radiatiile si particulele provenite dintr-o eruptie solara ating campul magnetic al Pamantului, aceasta furtuna solara poate provoca, de exemplu, aurore si, in cazuri extreme, poate chiar perturba sistemele de navigatie si retelele electrice.

Unde pot fi văzute Luminile Nordice
Cele mai populare destinații pentru vânătorii de aurore boareale sunt:

Saariselkä, Laponia, Finlanda

Abisko, Suedia

Polul Nord, Alaska

Kiruna, Suedia

Levi, Laponia, Finlanda

Yellowknife, Canada

Fairbanks, Alaska

Rovaniemi, Laponia, Finlanda

Tromsø, Norvegia

Reykjavik, Islanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS