Acasa Stiinta-ITStiinta Aurora boreală, vizibilă pe cerul Ungariei

Aurora boreală, vizibilă pe cerul Ungariei

scris de D.P.
14 afisari

Auroa boreală, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată miercuri dimineaţa pe cerul Ungariei, potrivit Associated Press care a publicat o fotografie realizată la 26 de kilometri nord de Budapesta, în localitatea Pilisszentkereszt.

4195072136Aurora boreală apare atunci când straturile superioare ale atmosferei terestre sunt lovite de particulele puternic energizate emise în timpul exploziilor solare.

O puternică furtună solară a lovit Terra marţi, contribuind la apariţia spectacolului luminos pe cerul nopţii vizibil în regiuni mult mai îndepărtate de polul nord decât de obicei. În Statele Unite ale Americii, fenomenul a putut fi observat chiar şi în statul Oregon, iar în Europa, pe lângă Marea Britanie şi ţările scandinave, aurora a fost vizibilă şi pe cerul Ungariei.

Două explozii de pe suprafaţa Soarelui au trimis duminică înspre Pâmânt cantităţi mari de particule puternic energizate. cele două explozii s-au contopit în drumul lor spre Terra şi au atins magnetosfera marţi, cu circa 15 ore mai devreme decât prevăzuseră specialiştii şi mult mai puternic decât se aşteptau aceştia, potrivit lui Thomas Berger, director al Centrului de prognoză a vremii spaţiale din Boulder, în statul american Coloradă, informează theguardian.co.uk.

Autorităţile americane au emis avertizări privind posibile întreruperi ale furnizării de energie electrice, probleme ale funcţionării sistemelor de poziţionare globală (GPS) si ale sistemelor de comunicaţii, dar Berger a precizat că de această dată nu au avut loc explozii solare care să afecteze funcţionarea în siguranţă a sateliţilor de pe orbita Terrei.

Furtuna solară a fost catalogată ca fiind de gradul patru, adică severă, potrivit scalei de la 1 la 5 privind efectele geomagnetice, a Administraţiei Naţionale americane pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).

Aceasta este cea mai puternică furtună solară care a lovit Terra din toamna anului 2013. În urmă cu aproximativ 10 ani, o furtună solară de gradul cinci, considerată extremă, a lovit Pământul.

Experţii în meteorlogie spaţială au crezut că furtuna va atinge Terra miercuri dimineaţa, dar  aceasta şi-a facut simţite primele efecte marţi, cu puţin timp înainte de ora 14.00 GMT (16.00 ora României), şi „este cu mult mai puternică decât ne aşteptam”, potrivit lui Thomas Berger.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult