Acasa Stiinta-ITStiinta Avion militar american aterizeaza dupa sapte luni in spatiu – VIDEO

Avion militar american aterizeaza dupa sapte luni in spatiu – VIDEO

scris de Ziua Veche
4 afisari

Prototipul unui avion spaţial construit pentru armata americană s-a întors pe pământ după şapte luni petrecute pe orbită, informează BBC. Aparatul fără pilot X-37B a aterizat la baza militară aeriană Vandenberg vineri la ora 09.16 GMT.


Secretul asupra misiunii este bine păstrat. Armata americană nu a dat informaţii asupra încărcăturii aparatului şi insistă că scopul a fost mai ales testarea însăşi a avionului. Oficialii militari declară că aparatul ar putea fi folosit la diverse experimente pe orbita circumterestră.

Avionul robotizat X-37B a fost lansat de pe o rachetă Atlas 5 de la Cape Canaveral, Florida, pe 22 aprilie. Jeremy Eggers, un purtător de cuvânt al Armatei, citat de BBC, a declarat că avionul s-ar putea reîntoarce în spaţiu în primăvara lui 2011.

Cu o lungime de 9 metri şi o anvergură a aripilor de 4,5 metri, avionul spaţial refolosibil are dimensiuni pe sfert din cele ale unei navete spaţiale. Aterizarea a fost realizată cu pilotul automat, ceea ce reprezintă o premieră în industria spaţială.

Deşi refuză să dea detalii despre scopul misiunii, oficialităţile americane neagă că ar fi vorba despre militarizarea spaţiului. Cu toate astea, mai multe state s-au arătat îngrijorate de posibilitatea ca aparatul să spioneze sateliţii militari străini.

Potrivit observatorilor amatori, avionul şi-a schimbat de mai multe ori poziţia pe orbită. Ba chiar, spun aceleaşi surse, aparatul s-a aflat pe aceleaşi orbite cu sateliţi spion străini.

{youtube}7z37FXs3OCE{/youtube}

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult