Războiul Rusiei în Ucraina a avut un rezultat ciudat, dar pozitiv: o nouă forță în Europa pentru a se baza mai puțin pe țițeiul Rusiei și pentru a-și atinge obiectivele de energie regenerabilă.
De asemenea, a stimulat cercetarea unor alternative mai sigure la bateriile litiu-ion folosite pe piața vehiculelor electrice în continuă expansiune, scrie BusinessInsider.
Cercetările asupra bateriilor din nisip, de exemplu, câștigă teren, potrivit The Washington Post.
Războiul din Ucraina a accelerat cercetarea în domeniul energiei curate în toată Europa
Invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit interes pentru mai multe surse de energie curată în Europa, a declarat Olga Khakova, director adjunct pentru securitatea energetică europeană la Centrul Energetic Global din cadrul Consiliului Atlantic.
„Rusia a vrut să se asigure că Ucraina nu va primi nici un sprijin sau sprijin minim din partea aliaților, pentru a le permite să-și atingă cât mai ușor obiectivele geopolitice în țară”, a declarat Khakova pentru Insider. „Și una dintre modalitățile prin care au vrut să se asigure de asta este prin ținerea ostatică a Europei prin dependența enormă de aprovizionarea cu energie rusă”.
Împingerea pentru soluții de energie curată a încurajat colaborarea dintre experții în energie de pe întreg continentul, ducând la noi inovații la nivel general, a spus ea.
„Întotdeauna există tensiuni și opinii diferite în ceea ce privește unele dintre politicile climatice”, a spus Khakova. „Dar vizionarea Europei a lăsat deoparte multe dintre aceste probleme și a se uni pentru a trece peste asta și a depăși această criză energetică, reziliența și inovația sunt încă acolo”.
Una dintre inovațiile cheie rezultate au fost noile alternative la bateriile cu litiu-ion, a căror dezvoltare este legată de încălcările drepturilor omului și daunele mediului.
Alternative de baterie litiu-ion fabricate din nisip
În mijlocul acestui val de noi cercetări, o companie finlandeză numită Polar Night Energy produce baterii fabricate din nisip despre care spune că pot rivaliza cu puterea bateriilor litiu-ion, a raportat Washington Post.
Bateriile cu nisip stochează energia generată de soare sau vânt, care este apoi transformată în căldură, pe care nisipul o poate reține și menține – cu ajutorul unui ventilator – până când este timpul să o folosească pentru energie, au spus cercetătorii pentru Post.
Dezvoltarea ar putea contribui la atenuarea abuzurilor drepturilor omului și a daunelor mediului care adesea vin odată cu extracția de cobalt și nichel, două componente cheie ale unei baterii litiu-ion.
Industria extractivă de cobalt se bazează în mare măsură pe munca copiilor, potrivit Amnesty International. Doar în Republica Democratică Congo – cel mai mare furnizor de cobalt din lume – Amnesty International estimează că aproximativ 40.000 de copii lucrează în minele de cobalt.
Khakova a spus că războiul din Ucraina a accelerat discuțiile dintre experții în energie din Europa despre cum să se stabilească standarde adecvate pentru extracția și procesarea acestor minerale critice.
Dincolo de încălcările drepturilor omului predominante în industria cobaltului, bateriile cu litiu-ion prezintă, de asemenea, pericole pentru mediu. Incendiile cauzate de baterii sunt în creștere, unele incidente necesitând stingerea cu sute de pompieri, a informat CNN la începutul acestui an.