Acasa Stiinta-ITStiinta BEAM – noul modul spaţial gonflabil care va fi testat de NASA

BEAM – noul modul spaţial gonflabil care va fi testat de NASA

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

NASA a anunţat că va începe teste, care vor dura 2 ani, la un modul spaţial gonflabil conceput pentru a putea să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională, începând din anul 2015.

BEAM – noul modul spaţial gonflabil care va fi testat de NASA (foto:universetoday.com)

Modulul gonflabil, denumit „Bigelow Expendable Activity Module” („BEAM„), va ajunge în spaţiu în timpul unei misiuni de reaprovizionare a ISS, ce va fi realizată de capsula Dragon, produsă de compania SpaceX. Pentru acest proiect, agenţia spaţială americană a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu compania Bigelow Aerospace, considerată un veritabil „pionier” în această tehnologie spaţială. Pentru a conecta modulul BEAM la ISS, astronauţii de la bordul staţiei vor utiliza un braţ robotizat. După conectarea la staţie a modulului BEAM, astronauţii vor activa un sistem de presurizare pentru a umfla această structură, folosind aerul stocat în interiorul modulului gonflabil

În timpul perioadei de testare de doi ani, echipajul staţiei şi tehnicienii de la sol vor culege date despre funcţionarea BEAM, inclusiv despre integritatea lui structurală şi nivelul scurgerilor de aer. Instrumentele integrate în structura modulului vor măsura diversele reacţii ale acestuia faţă de mediul în care se află. Modulul BEAM va avea o lungime de 3,96 metri şi o lăţime de 3,2 metri, fiind fabricat dintr-un strat de Vectran ce are o grosime de 15 centimetri. Vectranul este un poliester cu performanţe înalte, de două ori mai solid decât celebrul Kevlar, un material care este la rândul său la fel de rezistent ca oţelul, dar care are o rigiditate de cinci ori mai mare.

Conform mediafax, un eventual succes al acestor teste va deschide drumul spre viitoare misiuni cu echipaj uman în astfel de module, pe care compania Bigelow Aerospace intenţionează să le închirieze unor firme care vor să efectueze cercetări în condiţii de microgravitaţie, dar şi unor persoane private bogate, pasionate de vacanţe în spaţiu. Înfiinţată în 1999 de proprietarul lanţului hotelier Budget Suite of America, Robert Bigelow, compania Bigelow Aerospace, cu sediul la Las Vegas, a plasat deja pe orbită două module gonflabile experimentale, cu dimensiunea de 4,4 metri x 2,54 metri, denumite Genesis 1 şi Genesis 2, în 2006 respectiv în 2007.

1 comentariu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 18-01-2013 - 04:39

NASA sa incerce si cu BEM-BEMul romanesc, sa-l andocheze cat mai sus si departe de trey coceni ! Nu necesita nici kevlar ,nici vectran ,are pielea groasa si doua hublouri asimetrice !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult