Acasa Stiinta-ITStiinta Beneficiile Vitaminei D ȋn protecția sǎnǎtǎții ar fi mult mai reduse

Beneficiile Vitaminei D ȋn protecția sǎnǎtǎții ar fi mult mai reduse

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Un studiu al unor cercetǎtori neozelandezi aratǎ cǎ Vitamina D nu ar avea vreun efect protector semnificativ împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului sau fracturilor.

Beneficiile Vitaminei D ȋn protecția sǎnǎtǎții ar fi mult mai reduse (foto:christinevalmy.com)

O echipă de cercetători neozeelandezi au analizat 40 de studii anterioare pentru a încerca să stabilească rolul vitaminei D în prevenția mai multor boli. Pentru a putea afirma că aceasta joacă vreun rol, cercetătorii au fixat drept prag o diminuare a riscului cu 15% sau mai mult. Conform rezultatelor studiului, publicat în revista de specialitate Lancet Diabetes & Endocrinology, luarea de suplimente cu vitamina D duce la o diminuare a riscului de boli cardiovasculare, cancer sau fracturi inferioară pragului de 15%, așadar neglijabilă. Doar persoanele vârstnice au beneficiat de vitamina D luată împreună cu calciu, riscul de fractură diminuându-se cu peste 15%.

‘Ținând cont de aceste rezultate, prescrierea vitaminei D pentru prevenirea infarctului, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului sau fracturilor nu este justificată”, subliniază autorii studiului, care amintesc că jumătate din adulții americani iau vitamina D. Vitamina D joacă un rol major în mineralizarea osoasă, stimulând absorbția intestinală a calciului și fixarea sa în os. Vitamina este produsă de corp prin acțiunea razelor ultraviolete UVB asupra pielii, însă poate fi luată și pe cale medicamentoasă.

Numeroase studii, adesea contradictorii, au fost realizate în ultimii ani privind rolul vitaminei D, despre care se consideră că are un efect protector asupra sănătății. Potrivit Agerpres, ȋn martie 2013, cercetătorii britanici au demonstrat că luarea vitaminei D de către femeile însărcinate nu are impact asupra sănătății osoase a copiilor lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult