Acasa Stiinta-ITStiinta Berea poate avea efecte benefice asupra memoriei şi atenţiei

Berea poate avea efecte benefice asupra memoriei şi atenţiei

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN).

Berea r

Berea poate avea efecte benefice asupra memoriei şi atenţiei

Studiul, care a avut în vedere efectul consumului moderat de bere asupra sănătăţii organismului uman, a fost făcut în cadrul unui proiect derulat, în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi finanţat de CSBSN prin intermediul unui program de burse. Potrivit datele rezultate în urma studiului, un consum moderat de bere favorizează procesele de memorare, prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung.

Totodatǎ, cercetarea a indicat faptul că participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere pe parcursul derulării acestuia au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie. Acelaşi studiu arată că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.

Studiul a fost efectuat pe 29 de bărbaţi între 18 şi 64 de ani, care beau săptămânal între patru şi 14 pahare de bare, adică în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbaţi indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit cercetătorilor, este considerată consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentraţie a alcoolului în berea consumată de maximum 5%. Monica Diana Bercea a precizat, potrivit mediafax, că testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultimă generaţie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN funcţional, fiind monitorizată activitatea electrică de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG.

La realizarea studiului, cei 29 de bărbaţi care au reprezentat eşantionul au fost împărţiţi în două grupuri, primul consumând moderat bere în fiecare zi, iar cel de-al doilea neconsumând această băutură. Ulterior, subiecţilor li s-au prezentat filme conţinând scene cu conotaţie pozitivă, iar ulterior, cu ajutorul neuroimaginisticii, au fost analizate rezultatele. La prezentarea rezultatelor studiului, membrii CSBSN au atras atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi de o alimentaţie corespunzătoare şi că limitele acestei moderaţii sunt aplicate persoanelor care deja consumă alcool, respectiv bere, şi nu îndeamnă alte persoane să se apuce de băut.

19 comentarii

CONGO 31-07-2013 - 20:59

Ia te uita, o veste buna!
Dar, au uitat sa zica: Berea trebuie ciocnita cu nevasta, nu cu prietenii, ca altfel da conotatii foarte negative si cucuie de la facalet.

ValVerde 31-07-2013 - 21:10

1. 29 nu cred ca e o mostra semnificativa
2. Chiar daca ar fi reprezentativa, rezultatele ar trebui sa precizeze ca berea are efecte pozitive asupra memoriei BARBATILOR. Nu exista date cu privire la efectele asupra femeilor, desi studii empirice arata ca un consum un pic peste moderat de bere, la femei, are efecte inverse decit la barbati. Femeile uita unde au pus facaletul.
Barbatii nu uita niciodata cum a fost ultima oara cind femeile nu au uitat unde au pus facaletul dar asta oricum nu schimba nimic, deoarece barbatii sint temerari si optimisti din fire si intotdeauna astepta rezultate diferite de la experimente repetate in care variabilele ramin neschimbate.

CONGO 31-07-2013 - 21:33

O sa ma mai gandesc, o sa experimentez, dar nu-l vad bine pe Dejectal, caci sarurile se depun in depozite greu de dizolvat.
Parca-l si vad cu stalamite pe cap si o stagtita mare sub nas.

CONGO 31-07-2013 - 21:42

Si apoi, barbatii sunt ca si o turma, mai ales cu berea, ce fac 29 fac 2.9 miliarde garantat!

Pai ce, ne jucam cu berea, care se stie, e rupta din Rai!
Afla acest secret biblic: copacul ala special era de fapt arbustul de hamei, si nu marul. Noroc ca nu erau halbe pe vremea aia, altfel cine stie cat se supara Dumnezeu.

ValVerde 31-07-2013 - 21:49

Mda…bine ca nu aveau halbe (beau la sticla), ca se putea minia Dumnezeu pe Adam si Eva si putea sa-i alunge din Rai….

CONGO 31-07-2013 - 21:55

Cu potopul nu-mi este prea clar, care a fost cauza adevarata, dar misterele au si ele farmecul lor, nu trebuie dezlegate, dacat daca este esential si folositor.

La ce mi-ar folosi mie sa stiu de ce e digital incuiat?

ValVerde 31-07-2013 - 22:03

Da, misterele au farmecul lor si citeodata e esential si folositor sa ramina nedezlegate.

Degetel a fost fermecat de o zina rea si nu ajuta nici faptul ca are capacitate de procesare redusa. Mai adaoga ca se inhaiteaza cu salut, curbos si Huhu si se destrama aura efemera de taine excitante.

In termeni ingineresti: e-un dobitoc, da-l in bormasina mea.

CONGO 31-07-2013 - 22:28

Ce e dejectal, te-ai uscat?
Pai bai, io nu pot sa-mi fortez rinichii chiar asa, pune-ti si tu o punga pe cap in pause, si nu sta in vant.
Hai, ca totusi am o veste buna: am deschis o cana de bere la friptura asta, ai un pic de rabdare.

ValVerde 31-07-2013 - 22:31

Degetel, stii care e diferenta dintre bere si pipi ?

Cinci minute.

CONGO 31-07-2013 - 22:44

Sa nu crezi ca profit sau ca-i iau bani, ma picur pe el din solidaritate, barbatii trebuie sa se ajute intre ei, ori daca unul e mai fraier, cum sa-l trezesti?
Cu suturi, pai altfel cum?

ValVerde 31-07-2013 - 22:29

Nu, nu…ii incurci.
Salut e boul.
Degetica e doar idiotul inofensiv al forumului.

Ai reusit sa-i superi pe amindoi.

CONGO 31-07-2013 - 22:41

Dar Degețel (na, ca-l alint acuma, oare de ce?) este uneori chiar minunat de comic in naivitatea lui, uite de exemplu acum, a venit direct in plasa, ce am mai ras!

Dar lasa, ca imi face bine sa fiu pozitiv, alunga stresul.

CONGO 31-07-2013 - 22:54

Picpic, mai esti p-aciulea?
Pregateste-te ca asta a fost bere fina, d-aia de-I zice Heineken, cu gust de miros de sconcs, deci fara hamei, asta lucreaza repede.
Ziceam sa-ti fac safteaua de ziua ta, dar gasesc ca si azi a fost o zi mare.
Pai ne-ai distrat pe cinste bai!

mircea 01-08-2013 - 07:59

berea este o bautura buna pentru omenire,numai sa nu fie bauta de boi,boii au bautura lor apa auzi BOULE-Un-nULe

UnUL 01-08-2013 - 08:50

Mirciulică, taci și mai rumegă o gură de fân și mai bea o găleată de apă; eu mă duc sa-mi iau o bere rece din frigider.

mircea 01-08-2013 - 08:55

ai mare grija sa nu racesti la galci ca la creier tu nu poti pati nimic ca nu ai decat o cuta si aia programata pe pupincurism comunism de dreapta.Si sa ai grija s-o bei cu mana dreapta BOULE ,

UnUL 01-08-2013 - 09:28

Mirciulică, știi care e culmea : că, în prostia ta incurabilă, ești convins că ești

UnUL 01-08-2013 - 09:29

…spiritual și că mustești de umor. De fapt tu ești ăla cu cuta, care, de fapt, este dunga de la chipiu.

mircea 01-08-2013 - 10:05

nu puteam sa am chipiu ca nu eram un merituos nu am avut origine sanatoasa ca voi purtatori da carnete da partid PCR,mama nu a fosr cusatoresa si tata alfabetizat de divizia Tudor Vladimirescu,

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult