Buru-hara cu grupa sanguină | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Buru-hara cu grupa sanguină

Buru-hara cu grupa sanguină

scris de M.A.
12 afisari

‘Ce grupă sanguină aveţi?’ – este întrebarea pusă la spital sau la laboratorul de analize medicale, dar pe care japonezii şi-o pun zilnic. BBC arată cum grupele sanguine sunt considerate în Japonia cam ca semnele astrologice la ceilalţi

Buru-hara cu grupa sanguină

Buru-hara cu grupa sanguină

Fiecărei grupe îi sunt asociate mai multe tipuri de caractere. Se spune, de exemplu, despre persoanele cu grupa sanguină A că sunt sensibile, perfecţioniste şi bune colege de echipă, în timp ce cele cu grupa O ar fi mai curioase şi generoase, dar oarecum limitate. Indivizii care au grupa B se caracterizează prin individualism, egoism şi latură excentrică. În AB s-ar încadra cei mai misterioşi, cu caracter imprevizibil, scrie huffingtonpost.fr, citată de Agerpres..

Semn că locuitorii Ţării Soarelui Răsare cred cu adevărat în legătura dintre grupa sanguină şi caracter este succesul de care se bucură patru cărţi publicate recent şi din care s-au vândut peste 5 milioane de exemplare. BBC aminteşte că în Japonia există o adevărată piaţă legată de grupa sanguină: există băuturi gazoase, gumă de mestecat, săruri de baie, prezervative adaptate grupei sanguine, în pofida eforturilor oamenilor de ştiinţă, care se străduiesc să destrame credinţele cu origini la începutul secolului al XX-lea.

Teoria grupelor sanguine este de altfel operaţională. În 2009, echipa feminină de softball japoneză ar fi recurs la ea pentru a adapta antrenamentul fiecărei membre a echipei. Anul trecut, un ministru japonez, Ryu Matsumoto, a fost nevoit să demisioneze după o ieşire violentă în timpul unui interviu, pentru care a dat vina pe grupa sanguină.

BBC arată că unele grupe sanguine fac tot mai mult obiectul prejudecăţilor şi discriminării. Fenomenul se numeşte ‘buru-hara‘, adică ‘hărţuire în funcţie de grupa sanguină‘. Tipurile B şi AB ar fi cele mai discriminate, unii copii devenind batjocura celorlalţi. Din nefericire, ‘buru-hara‘ depăşeşte cadrul curţii şcolii, fiind semnalate şi cazuri de discriminare la angajare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult