Acasa Stiinta-ITStiinta Cȃt de importantǎ este sarea pentru o viața sǎnǎtoasǎ

Cȃt de importantǎ este sarea pentru o viața sǎnǎtoasǎ

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Trei noi studii privind consumul de sare arată că sfatul binecunoscut, potrivit căruia oamenii ar trebui să consume cât mai puţină sare pentru a-şi proteja sănătatea, ar putea fi greşit.

Cȃt de importantǎ este sarea pentru o viața sǎnǎtoasǎ (foto:fitonraw.com)

Trei noi studii controversate privind consumul de sare arată că sfatul binecunoscut, potrivit căruia oamenii ar trebui să consume cât mai puţină sare pentru a-şi proteja sănătatea, ar putea fi greşit, în timp ce unii experţi nu au încredere în noile concluzii. Potrivit unui studiu privind rata decesului şi bolile de inimă, dietele foarte sărace în sare ar putea fi mult mai puţin benefice pentru sănătate decât credeau experţii. Chiar mai mult, astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.

U al doilea studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arată că persoanele cu o dietă ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sănătate după ce au redus aportul de sare în organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a căror dietă presupunea un aport mărit şi care au redus consumul. „Anterior, se credea că beneficiile pentru sănătate cresc direct proporţional cu reducerea consumului de sare. Aceste două studii arată că există un nivel optim al consumului şi că mai puţin nu este în mod obligatoriu mai sănătos”, a declarat, potrivit descoperǎ.ro, doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, principalul autor al studiului legat de tensiunea arterială.

Pe de altă parte, un al treilea studiu efectuat de o echipă internaţională susţine teoria clasică potrivit căreia există o legătură directă între un cosum redus de sare şi o mai bună stare de sănătate şi nu a găsit nicio dovadă că un nivel foarte scăzut al sodiului în organism ar fi periculos. Însă un lucru este susţinut de concluziile tuturor celor trei cercetări: sarea, în cantităţi mari, face rău. Nivelul crescut de sare în alimentaţie contribuie la creşterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale şi disfuncţionalităţi cardiace.

Toate cele trei studii au fost publicate în ediţia din 14 august a New England Journal of Medicine, potrivit Reuters. La nivel mondial, aportul zilnic de sodiu în organism este între trei şi şase grame, ceea ce înseamnă 7,5 până la 15 grame de sare. Valorile sunt mult peste recomandarea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte organisme specializate, care se situează între 1,5 şi 2,4 grame de sodiu pe zi.

10 comentarii

Tache 18-08-2014 - 04:58

Exista unii specialisti care sustin ca sarea este foarte sanatoasa pentru organism, dand ca exemplu poporul japonez, care are un nivel extrem de redus de boli cardio-vasculare, desi mananca foarte sarat. Dar ei isi sareaza mancarea cu o pasta de fasole fermentata, numita miso, nu cu sare sub forma cristalina. Se pare ca sarea praf, sub forma cristalina, contine particule de sticla, mici cat sa patrunda in circulatia sanguina si sa „zgaraie” peretii vaselor de sange. Organismul reactioneaza, reparand portiunile zgariate, cu ajutorul colesterolului, ceea ce duce la formarea placilor de aterom si la ingrosarea vaselor de sange. Vasele sanguine se „colmateaza”. Totul poate deveni o problema cu consecinte serioase atunci cand calitatea colesterolului nu este cea corespunzatoare. Colesterolul este de 2 tipuri: HDL, de densitate mare, greu, „caramaida”, care este bun si nu este nociv, ajutand la repararea tesuturilor si LDL, de densitate mica, „usor”, „vata”, care este imprevizibil. Si acest LDL „rau” este de doua tipuri : A si B. Doar cel de tip B provoaca probleme. De aceea nivelul crescut de colesterol in sange nu este un indicator sigur privind producerea unui accident cardio-vascular.

Emotiile sunt foarte importante pentru sanatatea omului. Starea emotionala a omului determina specificul circulatiei sanguine. Expresia pop.ulara „a murit de inima rea” este cat se poate de adevarata. Pe fondul unei stari emotionale negative (stress, amaraciune, furie, frica), care perturba ritmul cardiac si circulatia sanguina, in conditiile existentei unui nivel crescut de colesterol LDL de tip B, se produce accidentul cardiovascular.

UnUL 18-08-2014 - 07:34

Hopa : a apărut marele specialist în nutriție; nea Menci poate rămâne liniștit la închisoare: i s-a găsit înlocuitor

urbos 18-08-2014 - 07:53

Sa-ti vezi familia in streang ma animalule.

UnUL 18-08-2014 - 08:03

Mă, tu te crezi încă în Evul Mediu, handicapatul taichii.,

mircea 18-08-2014 - 09:51

bou tot bou ramane si in mileniul 3,tu ai ramas la nivelul da sclav,lmentalitate da ardelean supus unui imparat,care s-au ajuns la bucate dupa comunisti si pedelepre,ramasita a ciordeli,mangleli,minciunii,delatiunii,nimicului,micimii,fricii create de sistemul Basist.Inainte era bine dar era rau,acum e rau dar e bine.

mircea 18-08-2014 - 09:53

Boule meri si linge niste sare si osul pa spinare

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 18-08-2014 - 08:04

Te deranjeaza cand dai de UnUL mai imbecil ca tine ,UnUL la fel de pro”STache … Te deranjeaza nasa’h !

,,Astfel de instituții recrutează, formează și finanțează (prin mijloace aparent legale) agenți de opinie care, conștient (voluntar) sau inconștient („exploatați în orb”), răspandesc informații (aparent cu caracter exclusiv cultural), „educând” publicul în așa fel încât să creeze anumite percepții celor cărora doresc să le influențeze atitudinile; ei înșiși potențiali factori de influență. Așadar, avem de a face cu agenți implicați în disiminarea unor informații oarecum publice (corecte, false sau semifalse) iar nu în culegerea de informații secrete, printr-un fel de operațiuni speciale din categoria „măsurilor active” practicate de serviciile secrete propriu-zise, dar aduse la îndeplinire cu „mănuși de catifea”; un fel de „spionaj soft”.”
….

Mircea 18-08-2014 - 08:03

„Expresia pop.ulara “a murit de inima rea” este cat se poate de adevarata.”

Ea se manifesta la unii prin obsesia streangului, a focului si de aici pina la accidentul cardiovascular e doar o chestiune de timp.

Mircea 18-08-2014 - 08:19

„Comportamentul şi emoţiile noastre sunt determinate şi influenţate de lucrurile pe care ni le spunem în minte. Dacă înjurăm, de exemplu, nu vom elibera tensiunea, dimpotrivă. Invectivele nu fac altceva decât să alimenteze emoţia de furie şi aşa ajungem să ne justificăm pornirile agresive: „Sunt furios, pentru că tu m-ai supărat şi sunt îndreptăţit să fac ceva care să restabilească echilibrul, respectiv să mă răzbun, să ţi-o plătesc, să fac ceva care să mă ajute să mă simt mai puţin rău“. Acesta este unul dintre miturile legate de furie: că starea are cauză exterioară. În realitate, furia are legătură cu noi. Responsabilitatea ne aparţine. Suntem răspunzători de trăirile şi comportamentul nostru. Ceea ce face celălalt e treaba lui.”
Psiholog Andrei Chiscu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult