Acasa Stiinta-ITStiinta Cȃt de periculoasǎ este carnea roșie pentru sǎnǎtate mintalǎ

Cȃt de periculoasǎ este carnea roșie pentru sǎnǎtate mintalǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Un studiu recent a relevat cǎ un consum ridicat de carne roșie (vitǎ, porc, oaie) duce la acumularea excesivă de fier în organism şi poate favoriza apariţia bolii Alzheimer.

Cȃt de periculoasǎ este carnea roșie pentru sǎnǎtate mintalǎ (foto: anh-usa.org)

Într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, cercetătorii de la Universitatea California – Los Angeles au studiat, cu ajutorul imaginilor prin rezonanţă magnetice (MRI) creierele a 31 de pacienţi cu maladia Alzheimer şi a 68 de persoane sănătoase. În ansamblu, persoanele care sufereau de Alzheimer aveau niveluri mai mari de fier în creier, comparativ cu cele sănătoase. Cercetătorii au observat  că acumularea de fier era asociată cu alterări ale ţesutului cerebral în hipocampus, – o regiune cerebrală care este afectată de timpuriu în cazul bolii Alzheimer.

În schimb, nu existau vătămări avansate, produse de fier, ale ţestutului în talamus, o zonă a creierului care, de obicei, este afectată în stadii mai tardive ale maladiei. Specialiştii cred că fierul poate declanşa producerea anumitor leziuni ale ţesutului asociate cu boala, dar că oamenii pot controla acest de risc prin intermediul medicaţiei şi al alimenţiei, de exemplu prin controlul consumului de carne roşie şi de suplimente cu fier, a explicat dr. George Bartzokis, conducătorul studiului, potrivit descopera.ro.

Un factor de risc suplimentar pentru femei este, consideră el,  operaţia de histerectomie (îndepărtarea uterului) înainte de menopauză, deoarece, în acest caz, nu se mai produce eliminarea periodică a unei cantităţi de fier prin pierderea de sânge menstrual şi, astfel, fierul se poate acumula în creier în cantităţi excesive.

1 comentariu

CONGO 26-08-2013 - 14:12

Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.
Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult