Acasa Stiinta-ITStiinta Cȃt de periculoase pot fi deodorantele de tip spray pentru sǎnǎtate

Cȃt de periculoase pot fi deodorantele de tip spray pentru sǎnǎtate

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Îngrijoraţi în privinţa utilizării excesive a deodorantului spray de către adolescenţi, specilaliștii au avertizat că inhalarea chimicalelor din aerosoli poate afecta grav sănătatea, cauzând probleme ca reacţii alergice sau astm.

Cȃt de periculoase pot fi deodorantele de tip spray pentru sǎnǎtate (foto: health.howstuffworks.com)

Deodorantul este produsul de îngrijire pentru bărbaţi cel mai bine vândut din toată lumea, fiind comercializat în 60 de ţări, scrie dailymail.co.uk, dar are şi efecte negative în cazul folosirii excesive, care poate duce, în cazuri extreme, şi la probleme cardiace fatale. „Aproximativ unul din trei adulţi din Marea Britanie are o anumită formă de boli alergice – astm, rinită sau eczemă -, iar simptomele acestora sunt cu uşurinţă agravate de produse parfumate şi de chimicale din aerosoli„, explică Maureen Jenkins, director de servicii clinice la organizaţia Allergy UK.

Chiar şi cei care nu suferă de alergii pot fi sensibili la chimicalele din produsele de îngrijire sau de curăţare. Reacţii frecvente ca iritaţii ale pielii, greţuri sau dureri de cap se pot înrăutăţi la inhalarea de aerosoli.Pentru a evita acest lucru este indicată respectarea instrucţiunilor de pe etichetele deodorantelor, potrivit cărora spray-urile nu ar trebui folosite în spaţii închise, spune Dr Peter Dingle, om de ştiinţă a mediului şi toxicolog consultant.

Potrivit Asociaţiei britanicăea producătorilor de aerosol, produsele cu aerosoli din gospodării au fost folosite în siguranţă timp de 40 de ani, 600 de milioane de aerosoli fiind folosiţi în fiecare an în Marea Britanie. Conform mediafax, asociaţia a efectuat propria anchetă după moartea unui băiat de 16 ani, despre care se presupune că ar fi fost legată şi de folosirea în exces a produselor de îngrijire cu aerosoli. Totuşi, „nu a putut reproduce condiţiile care ar putea duce la efecte dăunătoare sau fatale ale folosirii în exces a produselor cu aerosoli într-un spaţiu închis”. „Nu este de ajuns ca autorităţile să spună ‘e în regulă, este o avertizare pe spatele ambalajului’ „, a mai spus Dr Dingle. „I-aş sfătui pe adolescenţi să rămână la deodorantele roll-on, de preferat la cele naturale”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult