Acasa Stiinta-ITStiinta Când va trimite China o sondă spațială pe Marte

Când va trimite China o sondă spațială pe Marte

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

China și-a propus ca în 2020 să trimită o sondă spațială pe planeta Marte, pentru a depune un vehicul teleghidat, după eșecul unei misiuni precedente spre Planeta Roșie.

Când va trimite China o sondă spațială pe Marte (foto: zeenews.india.com)

Când va trimite China o sondă spațială pe Marte (foto: zeenews.india.com)

„Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spațiale, amartizarea sa și explorarea planetei prin intermediul unui vehicul”, a afirmat omul de știință Peng Tao, potrivit China Daily, adăugând că „spre comparație, alte națiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuși aceste trei etape”. Agenția spațială chineză nu a anunțat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenția Chinei de a explora Planeta Roșie este binecunoscută.

China și-a perfecționat tehnica spațială, reușind o aselenizare la sfârșitul anului 2013 cu sonda de Chang’e-3 și debarcarea pe suprafața Lunii a unui vehicul teleghidat numit „Iepurele de Jad„, misiune apreciată drept un „succes deplin”. Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de „mediul complicat de pe suprafața Lunii”. Oamenii de știință chinezi s-au temut că modulul nu va supraviețui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu „Iepurele de jad” a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014.

Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eșec în anul 2011, ca satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafața și câmpul magnetic al Planetei Roșii a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenția Spațială Rusă. Conform Agerpres, în luna septembrie, India, o altă țară asiatică cu mari ambiții spațiale, a reușit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spațială proiectată cu costuri reduse și în timp record.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult