Acasa Stiinta-ITStiinta Canicula şi efectele ei: Cum să scapi de nervozitate şi de proasta dispoziţie

Canicula şi efectele ei: Cum să scapi de nervozitate şi de proasta dispoziţie

scris de Laurentiu Banches
23 afisari

Canicula este asociată cu o intensificarea a proastei dispoziţii, precum şi cu o creştere a agresivităţii, fapt cunoscut de multă vreme de cercetători care au venit cu câteva recomandări.

Canicula si efectele ei negative: Cum sa scapi de proasta dispozitie si agresivitate (foto: sodahead.com)

Pentru păstrarea sănătăţii în asemenea momente dificile, specialiştii recomandă celor care se luptă cu canicula câteva măsuri de bun simţ. În primul rând aceştia trebuie să se hidrateze corespunzător şi cu mult mai multă atenţia în cazul în care urmează vreun tratament, iar în cazul în care sunt sănătoşi să facă exerciţii fizice mai ales dimineaţa sau seara. De asemenea, este important din punctul de vedere al specialiştilor, ca oamenii să se concentreze pe acele aspecte ale vieţii lor pe care le pot controla şi să îşi asculte organismul, încercând să determine în ce fel îi afectează condiţiile meteo şi să ia, la nevoie, măsuri pentru corectarea din timp a problemelor.

Profesorul asociat în cadrul Northwestern University din SUA, Nancy Molitor, susţine potrivit descoperă.ro, că multe persoane resimt o stare de tensiune nervoasă atunci când vremea este caniculară, iar fenomenul se explică printr-un cumul de factori: tulburările de somn, deshidratarea şi perturbarea activităţii zilnice (cum ar fi faptul de a sta în casă toată ziua, pentru a evita căldură arzătoare) contribuie la proasta dispoziţie, iar lipsa de control asupra situaţiei îi face pe unii oameni să devină şi mai iritaţi. Din cazua acesti stări de spirit, oamenii pot ajunge să facă lucruri pe care le vor regreta ulterior, astfel că este recomandată evitarea luării unor decizii foarte importante pentru viaţa noastră în asemenea perioade marcate de dezechilibru emoţional.

Totodată, o importanţă majoră în această perioadă o are şi empatia, întrucât toţi oamenii cu care avem de-a face sunt afectaţi, la rândul lor, de vreme şi se confruntă cu aceleaşi dificultăţi. Aproximativ 1-2% dintre persoanele care suferă la caniculă, resimt consecinţele într-un mod foarte intens şi devin extrem de anxioşi, deprimaţi şi ajung să aibe chiar idei sinucigaşe. Potrivit Live Science, aceste persoane suferă de o formă de tulburare afectivă sezonieră (SAD) şi trebuie să fie foarte atenţi în aceste perioade caniculare.

1 comentariu

BULA 10-07-2012 - 14:47

E valabil si pentru cainii comunitari, ca sunt cam nervosi pe caldura asta ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult