Acasa Stiinta-ITStiinta Care este legătura între religie şi fericire

Care este legătura între religie şi fericire

scris de A.P.
2 afisari

Persoanele religioase sunt mai fericite, în societăţile în care există un nivel mare de stress, iar numărul lor depăşeşte numărul celor non-religioase.

În cazul în care o societate e caracterizată de pace şi mulţumire, implicarea religioasă este mai mică, iar oamenii tind să fie fericiţi indiferent dacă sunt religioşi sau nu, arată un studio care a analizat datele unui sondaj de opinie, realizat la nivel mondial, între 2005 şi 2009, care a intervievat oameni din peste 150 de ţări scrie descopera.ro. Acesta este primul studiu care analizează la nivel mondial relaţia dintre religie şi fericire, susţine profesorul Ed Diener de la Universitatea din Illinois.

Studii anterioare, multe dintre ele axate pe populaţia Statelor Unite, au sugerat că oamenii religioşi tind să fie mai fericiţi decât persoanele nonreligioase.

Noile descoperiri indică, totuşi, faptul că religia şi fericirea sunt strâns legate de caracteristicile societăţii în care trăiesc oamenii.

Apartenenţa religioasă pare să stimuleze fericirea şi starea de spirit pozitivă în societăţile care nu oferă în proporţie adecvată hrană, locuri de muncă, îngrijire pentru sănătate, siguranţă şi oportunităţi educaţionale. Oamenii religioşi din societăţile religioase sunt mai mult înclinaţi să susţină că se simt respectaţi, primesc mai mult sprijin social şi au parte de mai multe experienţe pozitive, decât negative, faţă de cei nonreligioşi.

În societăţile laice, care în cele mai multe cazuri sunt mai bogate şi unde există mai multă susţinere socială, atât religioşii, cât şi nonreligioşii, au o stare generală pozitivă.

La nivel global, 68% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt religioase.

1 comentariu

geek-a-contra 11-08-2011 - 18:31

ca fericiti sint cei saraci cu duhu’, n’asa? de ex musulmanii sint mai fericiti decit crestinii. cauza? orice s-ar intimpla bine sau rau, mai ales rau, se cheama ca „asa a hotarit allah”. si treaba este clara si rezolvata….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult