Acasa Stiinta-ITStiinta Care sunt motivele pentru numărul redus de stângaci

Care sunt motivele pentru numărul redus de stângaci

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Cercetătorii americani au încercat să găsească explicaţiile ştiinţifice care stau în spatele faptului că doar 10% din populaţia umană este stângace.

Stangacii sunt mai putin cooperanti ca dreptacii (foto: pointlessbanter.net)

Oamenii de ştiinţă susţin că faptul că doar o zecime din populaţie foloseşte drept mână de bază stânga este un indicator al faptului că oamenii cooperează mai mult decât se afla în competiţie. Cercetătorul de la Universitatea Northwestern din SUA, Daniel M.Abrams a anunţat că un lucru similar se poate observa şi în comunităţile de necuvântătoare. În cazul acestora „Cu cât sunt mai sociabile şi cooperează la un nivel mai înalt, cu atât populaţia tinde să aibă aceeaşi parte dominantă. Cel mai important factor dintr-o societate eficientă este gradul înalt de cooperare. La oameni, acest lucru a făcut ca majoritatea indivizilor să fie dreptaci”.

Potrivit rezultatelor publicate în „The Journal of the Royal Society Interface” şi preluate de descopera.ro, motivul pentru care dominaţia mâinii drepte s-a dezvoltat este că în acest fel indivizii au putut să distribuie mai uşor uneltele de la unul la altul în trecut. Totodată faptul că 10% dintre indivizi sunt stângaci demonstrează faptul că specia umană nu este în totalitate una cooperantă. De altfel, oamenii de ştiinţă americani consideră că acest lucru face ca în unele sporturi să existe un număr disproporţionat de mare de stângaci, întrucât spre deosebire de comunităţile sociale, unde este ideal ca indivizii să aibă aceeaşi mână dominantă pentru a coopera, în sporturi precum boxul (bazate pe competiţie) participanţii stângaci sunt în avantaj.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult