Acasa Stiinta-ITStiinta Cât de nocivă este obezitatea pentru Terra

Cât de nocivă este obezitatea pentru Terra

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Un studiu recent a arătat că greutatea totală a populaţiei de pe Terra este de 287 de milioane, obezii riscând să epuizele resursele existente în viitorul apropiat.

Obezii duc la epuizarea mai rapidă a resurselor de pe Terra (foto:nantucketdeeds.com)

Conform experţiilor britanici, studiul prezentat de BBC News şi Focus arată că incidenţa obezităţii printre oamenii de pe Terra are un impact negativ la fel de mare asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea. Specialiştii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii, folosind date statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe anul 2005 şi au ajuns la concluzia că populaţia de pe Pământ cântăreşte 287 de milioane de tone

Potrivit studiului din cele 287 de milioane de tone, mai mult de 15 milioane revin persoanelor obeze, în timp ce 3,5 milioane cântăresc  supraponderalii. Un adult cântăreşte în medie, 62 de kg, dar în SUA, indicele este mai mare cu o treime, atingând 80,7 kg, cu 30 de kg mai mult ca în Asia, unde acesta este doar 57,7 kg.

Deşi mai mult de 60% din populaţia lumii trăieşte în Asia, acestora nu le revine decât 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra. Conform Agerpres, unul din autorii raportului, profesorul Ian Roberts a afirmat că “dacă populaţia din toate ţările lumii s-ar caracteriza prin acelaşi grad de exces de greutate ca în Statele Unite, aceasta ar echivala cu o creştere de 1 miliard a populaţiei de pe Terra, cu o greutate corporală medie”.

În topul celor mai obeze state se numără poate surpinzător pentru unii, multe state arabe precum Kuweit, Qatar şi Egipt, explicaţia supraponderalităţii în aceste locuri fiind maşinile, oamenii preferând maşina mersului pe joc. De cealaltă parte se află atât ţări sărace precum Etiopia, Eritreea şi Vietnam, dar şi Japonia, una dintre ţările puternic industrializate din lume, care este conform lui Ian Roberts, “exemplul cel mai elocvent că poţi fi suplu, fără a fi sărac”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult