Acasa Stiinta-ITStiinta Cât va cântări un kilogram?

Cât va cântări un kilogram?

scris de B.C.R
4 afisari

Oamenii de ştiinţă se apropie de împlinirea ţelului urmărit vreme de două veacuri de a crea un sistem universal de măsurare bazat pe cantităţi stabile, graţie unei posibile redefiniri a noţiunii de kilogram.

Kilogramul este singura unitate de bază din Sistemul International de Unităţi (SI), definită, încă, printr-un obiect fizic – un cilindru din platină-iridiu, păstrat din 1889 în seifurile Biroului Intarnaţional de Măsurări (BIPM), din Franţa.

Recent, evaluări executate constant vreme de peste un secol au indicat, însă, o modificare de 50 micrograme a masei prototipului international – echivalentul unui fir de nisip – comparativ cu cele câteva zeci de copii existente.

Cum stabilitatea kilogramului este crucială, deoarece el formează baza din care multe alte unităţi de măsură derivă, BIPM consideră propice dezvoltarea unei noi definiţii a acestuia, bazată pe o proprietate fizică fundamentală, mai degrabă nesubiectivă.

În fapt, chiar astăzi, luni, 24 ianuarie, cercetători din toată lumea se vor aduna în cadrul Societăţii Regale (academia natională de ştiinţe a Marii Britanii), pentru a-şi prezentza progresele referitoare la recalcularea kilogramului în conformitate cu o noţiune cunoscută sub denumirea de „constanta Planck”.

Citiţi mai multe aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult