Acasa Stiinta-ITStiinta Catastrofa care pândeşte Europa

Catastrofa care pândeşte Europa

scris de C.P.
31 afisari

Moartea în masă a albinelor din Europa şi Statele Unite este un fenomen tragic cunoscut de ceva timp. Scăderea populaţiilor de albine ameninţă producţia anumitor recolte care depind de polenizare. Acum, însă, noi cercetări vin să ne demonstreze cât de grav este, de fapt, fenomenul în Europa.

În studiul realizat pe 41 de ţări, oamenii de ştiinţă au descoperit că între 2005 şi 2010 cererea pentru aşa numitele „servicii de polenizare” a crescut de aproximativ 5 ori mai repede decât oferta. În Marea Britanie, statistica indică faptul că, în prezent, există suficienţi stupi pentru a face faţă doar la un sfert din cereri. Iar situaţia este similară la nivel european. În prezent, numărul de stupi existenţi nu poate să asigure mai mult de 50% din cererea de polenizare. În total, aproape jumătate dintre statele studiate au deficite în acest domeniu.

„Dacă nu acţionăm acum, în câţiva ani ne vom confrunta cu o catastrofă”, a declarat cercetătorul Simon Potts de la Universitatea Reading, din Marea Britanie.

De ce nu ne-am confruntat deja cu o catastrofă de acest gen? Deoarece „polenizatorii sălbatici” (bondarii, sirfidele şi alte animale similare) ne-au fost de ajutor. Asta este vestea bună. În schimb, cea rea este că oamenii de ştiinţă deţin foarte puţine informaţii referitoare la aceste creaturi sălbatice şi la obiceiurile lor de polenizare. Mai mult, s-ar putea ca şi albinele sălbatice să fie expuse la acelaşi risc ca cele crescute de om.

„Studii recente au demonstrat un declin pe scară largă la nivelul diversităţii polenizatorilor sălbatici din Europa ca urmare a unei combinaţii între intensificarea agriculturii, degradarea habitatului, schimbări climatice şi răspândire de boli şi paraziţi”, au notat specialiştii.

Nu doar scăderea dramatică a numărului de albine din ultimii 7 ani a dus la acest fenomen. Chiar şi acum când albinele dispar, nivelul de pământ cultivat a crescut. În total, cantitatea de teren agricol destinat culturilor care depind de albine a crescut cu 300% din 1961.

Parţial, acesta este un rezultat al dezvoltării de biocombustibili din ultimul deceniu. Fermierii au început să planteze porumb, rapiţă şi alte cereale similare care servesc drept materie primă pentru etanol şi biodisel, cu scopul de a înlocui combustibilul fosil. Însă, atunci când agriculrorii pregătesc terenurile pentru culturi, ei elimină multe dintre florile sălbatice şi alte plante cu polen de care se folosesc albinele. Slăbite din cauza lipsei de hrană, albinele devin mai sensibile la boli şi pesticide. Acest lucru contribuie la apariţia Sindromului Depopulării Coloniilor de albine, când toate albinele dintr-o colonie mor subit. Supravieţuirea albinelor necesare pentru polenizarea culturilor alimentare depinde, parţial, de modul în care terenurile vor fi rezervate pentru biocombustibil, au mai declarat cercetătorii.

11 comentarii

pathfinder 14-01-2014 - 11:20

O fi de la insecticidele pe care le utilizeaza astia pe scara larga?
Sau, mai intai, trebuie facut un studiu de cateva milioane de euro?!?
Cu bani de la UE…

UnUL 14-01-2014 - 11:47

…insecticide, pesticide și alte „…cide”.

Contra 14-01-2014 - 13:51

Radiatii, arme psihotronice etc.

ionisus 14-01-2014 - 15:10

Trebuie facut un „studiu” de cateva sute de milioane(de euro), dar e nevoie si de 25-30 de ani, pentru….concluzii certe! Intr-un timp scurt,de doar 5-10 ani, se pot trage concluzii dar cine poate garanta ca acestea sunt corecte cata vreme „concluziile” nu au trecut proba timpului! Intre timp albinele pot sa dispara cu totul asa ca „studiul” ramane fara obiect! Deci…

Nu se mai poate face nimic 18-01-2014 - 00:59

Radiatiile produse de antene perturba viata acestor insecte.SOlutia e renuntarea la telefoane mobile si internet.

ValVerde 18-01-2014 - 05:38

…si sa le inlocuim cu semnale de fum….

jan dinu 18-01-2014 - 02:25

Noi – americanii – suntem salvati : Deja am clonat albine in laborator
shi am dat rezultate bune . Sunt imune la toti factorii nocivi ,chiar mai mult
le-am indroctinat sa ramine patrioate shi sa paraseasca teritoriul nostru
ori sa-shi faca faguri unde dushmanii nostri le pot recolta prin racolare .
Zborurile peste granita este tottal interzis ! Avem destui – BONDari care
vegheaza indeplinirea tuturor sarcinilor .Ciclic – reginele – sunt obligate
sa intocmeasca rapoarte de activitate !!
JD-USA

ValVerde 18-01-2014 - 05:37

Totul foarte adevarat !
Dar din pacate nu fac miere.
Inca se lucreaza la asta.

Titircă Inimăbună 18-01-2014 - 03:27

Tot industria a omorat si dinozaurii, lua-v-ar dracu cu sisturile voastre!

ValVerde 18-01-2014 - 05:35

Nu e adevarat !
Dinozaurii nu au incaput in Arca lui Noe, i-au aruncat in apa si i-au legat cu o sforicica la pupa.
S-a rupt atza, ca erau lenesi si nu vroiau sa inoate si asa s-au proliferat mamiferele.

Nu prea ai dat pe la orele de Botanica.

Mai stii sa injuri ?
Au dat jandarmii fara mila si ai ramas cu obsesia gazelor de sist

MI-5 18-01-2014 - 08:20

Din tarile mentionate in studiu, lipsesc Romania si Bulgaria.
Albinele noastre n-au viza schengen…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult