CE a aprobat finanţarea proiectului ELI – NP de la Măgurele | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta CE a aprobat finanţarea proiectului ELI – NP de la Măgurele

CE a aprobat finanţarea proiectului ELI – NP de la Măgurele

scris de Laurentiu Banches
14 afisari

Finanţarea cu 180 de milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană (CE), marţi, 18 septembrie, cel mai probabil lucrările la cel mai mare proiect ştiinţific din România urmând să înceapă în prima parte din 2013.

CE a aprobat finanţarea celui mai mare laser din lume la Măgurele (foto:vimeo.com)

Proiectul prevede ridicarea pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului ELI-NP (care va fi cel mai mare din lume) şi a laboratoarelor „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP„. Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat pentru mediafax că dezvoltarea proiectului va fi finanţată de către UE în două etape, în prima etapă 2013-2015, pentru care a fost aprobată marţi finanţarea, urmând să fie construite clădirile complexului ştiinţific, iar după 2015 este programată achiziţia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului. Orban a menţionat că speră ca lucrările să înceapă undeva la începutul anului viitor.

Ministrul Afacerilor Externe este de părere că proiectul,  având în vedere valoarea sa financiară, va „îmbunătăţi categoric rata de absorbţie în ceea ce fondurile destinate politicii de coeziune”, însă va avea şi o influenţă benefică pentru dezvoltarea economic a regiunii Măgurele, precum şi un „impact formidabil” pentru comunitatea ştiinţifică din România. Proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP” implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre şi face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, în scopul creării unui consorţiu de cercetare european de avangardă, informează un comunicat al Comisiei Europene.

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive. Proiectul urmăreşte să promoveze cercetarea naţională şi europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională deschisă specialiştilor din mediul ştiinţific universitar şi privat, precum şi din mediul întreprinderilor.

În prezent, în România se investesc numai 0,5% din PIB în cercetare şi dezvoltare (C&D), în sectoarele public şi privat luate împreună, în timp ce obiectivul naţional al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, în contextul unui obiectiv principal de investiţii în C&D de 3% pe ansamblul UE. Se anticipează că ELI-NP va genera impulsul mult aşteptat pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, ajutând ţara să elimine decalajele din domeniul inovaţiei şi să favorizeze transferul de cunoştinţe şi tehnologie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult