Întrucât nu le putem evita, specialiștii ne explică cum putem să reducem cantitatea de substanțe dăunătoare pentru organismul nostru. „Pesticidele sunt prezente și în fructe și în legume. Nu avem să neglijăm utilizarea acestora, dar este important să vedem și care este impactul lor asupra alimentului pe care îl consumăm, cât de mult îi reduce din proprietățile nutritive. Sunt foarte puține studii transmise. Pesticidele sunt folosite pentru a suprima sau modifica ciclul de viață al dăunătorilor, dar în corpul nostru produc reacții toxice. De aici apar foarte multe probleme legate de scăderea imunității, retenția de apă, balonare, aspecte legate de evoluția tubului digestiv”, a explicat dr. Alina Stoica, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Dr. Radu Țincu spune că „Unele forme de cancer, limfoamele, Hodgkin, non-Hodgkin, leucemiile, unele tumori solide cum ar fi tumorile cerebrale sau tumorile la nivelul tubului digetiv pot fi induse, dezvoltarea lor poate fi accelerată de utilizarea pesticidelor.
Aceste pesticide acționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează anumiți hormoni, iar acești hormoni sunt o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin și pot duce la disfuncții ale sistemului endocrin. Sunt studii care spun că pot să apară alergii atât la nivel cutanat cât și la nivel respirator dacă expunem persoanele respective la pesticide”, a mai explicat dr. Radu Țincu.
Pesticidele sunt folosite în agricultură pentru a optimiza culturile.
Dr. Radu Țincu, medic toxicolog, spune că „În țările europene avem limite mai stricte în ceea ce privește folosirea pesticidelor, în țările extracomunitare, aceste limite sunt ceva la laxe. Putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un nivel de control al pesticidelor la nivelul solului sau la nivelul apelor. Dacă diversificăm fructele și legumele, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp. Problema la pesticide este cumulativ. Expunerea pe o perioadă lungă de timp la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate”, a explicat dr. Radu Țincu, medic toxicolog, la Antena 3 CNN.
Cum putem reduce cantitatea de pesticide
Prima soluție de a scoate pesticidele din fructe și legume este prin spălarea acestora cu apă. Consumatorii își pot limita și mai mult aportul de reziduuri de pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și legumelor, ceea ce reduce și alte pericole de origine alimentară, cum ar fi bacteriile dăunătoare, mai notează OMS.
În întreaga lume peste 1000 de pesticide sunt folosite pentru a se asigura că alimentele nu sunt deteriorate sau distruse de dăunători. Fiecare pesticid are proprietăți și efecte toxicologice diferite.
Niciunul dintre pesticidele autorizate în prezent pentru utilizarea pe produsele alimentare în comerțul internațional nu dăunează ADN-ului, ceea ce poate provoca mutații sau cancer.