Acasa Stiinta-ITStiinta Ce e prea mult, strică: Statul pe scaun poate ucide

Ce e prea mult, strică: Statul pe scaun poate ucide

scris de M.A.
2 afisari

Statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces, spune un studiu publicat în „American Journal of Epidemiology”.

Statul prea mult pe scaun poate ucide

Statul prea mult pe scaun poate ucide

„Perioadele îndelungate de timp petrecute stând pe scaun, independent de activitatea fizică, au importante consecinţe metabolice şi pot influenţa trigliceridele, colesterolul, glucoza, tensiunea arterială. Aceşti factori sunt semne de obezitate, boli ale inimii şi alte boli cronice”, spune un cercetător.

Femeile care stau pe scaun mai mult de şase ore pe zi au, pe o perioadă de 13 ani, un risc de deces mai mare cu 37% faţă de persoanele care stau pe scaun mai puţin de trei ore pe zi, scrie huffingtonpost.com.

În cazul bărbaţilor care stau pe scaun mai mult de şase ore pe zi, riscul de deces este cu 18% mai mare, transmite Mediafax.

Riscul de moarte este şi mai mare pentru persoanele care nu fac mişcare. Cel mai puţin active femei din cadrul studiului, care au raportat şi cea mai mare perioadă de timp petrecută stând pe scaun, au un risc de deces cu 94% mai mare faţă de femeile care au spus că stau cât mai puţin pe scaun şi fac multe exerciţii fizice. 48% dintre bărbaţi au aceeaşi problemă, spun rezultatele studiului.

Studiul a inclus 53.440 de bărbaţi şi 69.776 de femei şi s-a desfăşurat în perioada 1993-2006.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult