Acasa Stiinta-ITStiinta Ce este zăpada antropică ?

Ce este zăpada antropică ?

scris de Ziua Veche
260 Afisari

Acest tip de zăpadă, tipic unor zone ale Europei, poate începe să afecteze cele mai industrializate țări.
Zăpada este o parte integrantă a peisajului de iarnă, dar apariția a ceva nenatural poate să nu fie atât de plăcută. Orașul se trezeşte vopsit în alb, dar, contrar a ceea ce pare, nu este vorba despre zăpadă. Sau cel puțin, nu despre zăpadă naturală. Acest fenomen curios are loc în Marea Britanie și în unele zone din nordul Europei în apropierea zonelor industriale și ar putea fi din ce în ce mai frecvent în alte zone, potrivit unui studiu al lui Julian Mayes publicat în decembrie anul trecut în „Royal Meteorological Society”. Este vorba de zăpadă antropică, un fenomen meteorologic legat de activitatea umană, în special de activitatea industrială, care eliberează o gamă largă de gaze în atmosferă și provoacă căderi de zăpadă în avalul vântului și, deși apare în mod normal în condiții de umiditate anume, este adevărat că poate cădea în zilele secetoase, așa cum s-a întâmplat pe 23 ianuarie 2023 în comitatul Surrey, nu departe de Londra. Lucrul curios este că „zăpada” părea să fi căzut de fapt la fel ca zăpada naturală, într-o zi în care zona respectivă era afectată de centre de înaltă presiune, care, după cum se știe, nu favorizează crearea norilor şi precipitaţiile ulterioare ale acestora. În plus, se crede că presupusul viscol s-a produs din cauza concentrațiilor mari de poluare a aerului de origine industrială. Se știe că această situație poate apărea din cauza agregării particulelor de apă în suspensie și a particulelor mici de poluare. Combinația dintre o atmosferă poluată, umiditate atmosferică ridicată și temperaturi foarte scăzute ar putea fi cea care a declanșat acest fenomen.
Într-un studiu exhaustiv despre zăpada antropică din Elveția, care se întinde pe patru ierni consecutive din 1999 până în 2003, „se dovedește că apare în mod regulat în condiții de gheață pe platoul populat elvețian, cu o medie de 4,5 zile”, potrivit unui studiu publicat în „Royal Meteorological Society” despre unele ninsori antropice din Europa.
„De-a lungul anilor și deceniilor, au fost documentate multe alte cazuri de ninsori antropice, în special în centrul Elveției, dar și în Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, România, Marea Britanie și chiar Irlanda. La München (Germania), zăpada antropică este cunoscută colocvial sub denumirea de bierschnee, „zăpadă de bere”, datorită numeroaselor fabrici de bere aflate în vecinătatea orașului, în timp ce în Freiburg (Germania) se numește Rhodiaschnee, după Rhodia GmbH, o companie de producție a materialelor plastice din oraș”, explică Eduardo Graham, autorul studiului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult