Acasa Stiinta-ITStiinta Ce fac furnicile când ies la pensie? Se reorientează profesional!

Ce fac furnicile când ies la pensie? Se reorientează profesional!

scris de B.C.R
0 afisari

Atunci când mandibulele li se uzează, furnicile tăietoare de frunze renunţă la slujba lor de bază şi se reorientează profesional.

Aceste insecte se hrănesc cu seva extrasă din frunze şi cu ciupercile microscopice pe care le cultivă în furnicar, pe un substrat format tot din fragmente de frunze.

Furnicile decupează porţiuni de frunze cu ajutorul unei lame tăietoare, situate la nivelul mandibulelor. Dacă la exemplarele tinere, această lamă este ascuţită şi foarte eficientă, la indivizii mai bătrâni, lama este tocită, iar eficienţa tăierii scade foarte mult.

De aceea, furnicile trec la o altă activitate, compatibilă cu posibilităţile lor: încep să transporte frunzele tăiate de suratele lor mai tinere.

Specialiştii de la două universităţi din statul Oregon, SUA, care au studiat fenomenul, au constat că, prin „pensionare şi reorientare profesională”, furnicile din specia studiată (Atta cephalotes, din Panama) îşi extind durata de viaţă.

Sursa: descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult