Acasa Stiinta-ITStiinta Ce nenorociri vor mai veni pe capul românului potrivit lui Ion Iliescu

Ce nenorociri vor mai veni pe capul românului potrivit lui Ion Iliescu

scris de Cristian Vultureanu
2 afisari

Ion Iliescu avertizează asupra pericolului producerii unor inundaţii de mari dimensiuni.

Ce nenorociri vor mai veni pe capul românului potrivit lui Ion Iliescu

‘Exista o formulă străveche cu privire la luna februarie – ultima lună de iarnă – ‘fe-martie’, reflectând dorinţa oamenilor de a trece mai repede de luna februarie şi cu ea odată şi iarna. Anul acesta am avut chiar o situaţie insolită. Nu am prea avut iarnă în luna decembrie şi chiar la început de ianuarie.

Greul iernii s-a concentrat în luna februarie – cu căderi foarte mari de zăpadă, cu un fel de compensare naturală, după lipsa de precipitaţii din perioada anterioară, foarte secetoasă – vara, toamna şi începutul iernii. Toată Europa înregistrează acest fenomen’, spune pe blog fostul şef de stat.
Potrivit acestuia, continuarea ninsorilor creează probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii drumurilor şi a unor localităţi şi va crea probleme şi în continuare. ‘Dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor şi cu o posibilă suprapunere de ploi de primăvară, aceasta va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni. Aceasta, mai ales, este valabil pentru bazinul Siretului, unde, din păcate, în ultimii 20 de ani s-au defrişat masiv versanţii Carpaţilor Orientali, ca urmare a privatizării pădurilor ( o greşeală politică, pentru care se vor înregistra costuri pe o perioadă lungă de timp)’, a spus Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a atras atenţia, în context, asupra defrişării pădurilor din ţara noastră.’Lipsa pădurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, în bazinul Siretului, al afluenţilor săi din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, cu pierderi uriaşe şi pericole pentru oameni şi pentru localităţi. Din păcate, singura măsură raţională este elaborarea din timp a unor avertizări – care să-i ajute pe oameni să se ferească din calea viiturilor ! Evitarea pierderilor materiale este mai dificilă, uneori imposibilă – acum important este să se diminueze pierderile de vieţi umane şi de animale. Se impun rapid analize pentru exploatarea raţională a tuturor bazinele hidrografice şi de măsuri tehnice legate de exploatarea acumulărilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri’, a subliniat preşedintele de onoare al PSD.

2 comentarii

un roman verde 12-02-2012 - 23:28

Oricat nu mi-ar placea s-o recunosc, aici are dreptate mosul! Sa-l vedem pe MRU si cohorta aferenta pe unde-or scoate camasile la primavara…

Omul cu Picioare foarte Paroase 13-02-2012 - 07:55

BULA Iliescu – are DREPTATE… E prima oara cand isi exercita MESERIA DE HIDROLOG… Ceausescu daca ramanea cizmar – mai traia si astazi….

In rest – aveti grija toti cei care stati la parter… canale infundate… etc…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult