Acasa Stiinta-ITStiinta Ce se întâmplă după moarte? Explicaţie ştiinţifică

Ce se întâmplă după moarte? Explicaţie ştiinţifică

scris de Z.V.
7 afisari

Moartea nu este un moment, ci un proces destul de îndelungat, spun oameniii de ştiinţă, care dezaprobă astfel clasica formulă a „momentului morţii”. Ei vorbesc despre mai multe stadii ale morţii şi explică ce presupune fiecare.

Cine produce senzaţiile din pragul morţii

Cine produce senzaţiile din pragul morţii

Primul stadiu este moartea clinică. Durează între 4 şi 6 minute după stopul cardio-respiratorşi este perioada în care pacientul poate fi resuscitat fără riscul unor leziuni cerebrale grave.

Creierul mai are suficient oxigen pentru a nu fi distrus în acest interval. De asemenea, organele interne rămân încă „în viaţă” în acest timp şi pot funcţiona din nou normal, după restabilirea ritmului cardiac.

A doua etapă a morţii este moartea biologică, momentul în care celulele corpului încep să fie distruse, iar organele interne, inclusiv creierul, cedează.

În prezent, această etapă poată fi amânată de medici prin hipotermie, răcirea corpului sub temperatura lui normală. În acest mod poate fi oprită degenerarea organelor şi celulelor.

Aceste stadii sunt deja cunoscute bine de medici şi de cercetători, dar deocamdată rămâne un mister ce se întâmplă cu o persoană care este şi în moarte clinică şi în moarte biologică. Încercând să lămurească acest aspect, savanţii cercetează fenomenul experienţelor la limita morţii.

Potrivit Out-Of-Body Experience Research Center din Los Angeles, peste 8 milioane de americani au declarat că au avut asemenea experienţe, care au loc atunci când o persoană este deja moartă clinic sau în pragul morţii. Relatările acestor pacienţi, care descriu decorporalizarea şi plutirea printr-un tunel luminos, sunt atent studiate de oamenii de ştiinţă, care vor să înţeleagă procesul neurologic din spatele fenomenului.

Este posibil ca aceste trăiri bizare să fie provocate de lipsa de oxigenare a creierului sau să fie o formă de vise lucide. Cert este că, dincolo de cele două stadii ale morţii, explicate de savanţi, nimeni nu ştie ce anume se întâmplă cu creierul sau cu conştiinţa unei persoane, părerile cercetătorilor fiind destul de împărţite.

De exemplu, medicul Sam Parnia crede chiar că moartea este un proces mult mai îndelungat decât se crede, iar bolnavii pot fi resucitaţi cu succes chiar şi după câteva ore de la instalarea stopului cardiac.

9 comentarii

CONGO 23-06-2014 - 13:45

Daca Putin moare, moare si nu se mai intampla nmic.
Pai, cine ar fi nebunul sa-l resuscite?

pathfinder 23-06-2014 - 14:23

Kabaeva…
Ce nu te-omoara ti-o suge!

tomi 23-06-2014 - 21:31

pathfinder ??? Erai parca mai civilizat, sau ti-ai imprumutat vocabularul de la urbos?

pathfinder 24-06-2014 - 12:03

Tomita,
E vorba despre Putina!
Cum sa vorbesc civilizat?
Ha?

Sa moara Rusia!

P.S. Wizz Air Tomita?!? 🙂
Ai sa te lamuresti matale cu companiile low cost…

UnUL 24-06-2014 - 12:23

@Domnule Pathfinder,am circulat destul de mult cu Wizz Air și te asigur că – cu excepția faptului că nu dau nimic de mâncare și ți se lungesc urechile de foame și că bagajul de cală (20 kg) se plătește suplimentar – oferă condiții extrem de decente.
@Domnule Tomi, dacă m-am informat bine, cursele de la Tel Aviv sosesc vinerea, pe la orele 13. Deci în 4 iulie, 11 iulie, etc. Scrieți-mi când sosiți și vă aștept la aeroport.

pathfinder 24-06-2014 - 12:30

@UnUL
O fi asa cum spui tu.
Eu am auzit niste povesti despre companiile aeriene low cost de la cei care le-au folosit… concluzia mea: n-am sa incerc niciodata…

Ti s-a intamplat vreodata sa fie mai multi calatori decat locuri?
Sau una-doua decolari/aterizari ratate?
Brrrrr….

UnUL 24-06-2014 - 12:39

Probabil că așa e. Eu la Wizz Air nu am trăit asemenea aventuri, și nici măcar de întârzieri semnificative nu am avut parte. (Cu răposatul Malev am ajuns o dată la Paris la 1 noaptea în loc de orele 15, deci cu 12 ore întârziere!!)

Pribeagul 24-06-2014 - 18:09

” …bolnavii pot fi resucitaţi cu succes chiar şi după câteva ore de la instalarea stopului cardiac.”

Sariti peste etape, spuneti-o pe cea dreapta! Omul este nemuritor.

Tache 24-06-2014 - 19:48

Acest articol este scris pentru a ridica moralul basistilor si este scris avand in minte un anumit cadavru politic…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult