Acasa Stiinta-ITStiinta Ce se întâmplă în creier atunci când suferim o comoţie?

Ce se întâmplă în creier atunci când suferim o comoţie?

scris de D.P.
5 afisari

În mod normal, creierul este perfect echilibrat în craniu, suspendat în lichidul cefalorahidian, care îl protejează. Însă, atunci când capul se loveşte foarte puternic de ceva, acest lichid nu mai poate proteja suficient creierul.

Astfel, creierul se loveşte de craniu, iar atât zona care a intrat în contact cu osul, cât şi cea opusă acesteia (care se loveşte de craniu atunci când creierul revine la locul său) se învineţeşte.

În funcţie de impact, creierul se poate roti. Această mişcare de răsucire întinde şi tensionează celulele nervoase din creier, iar astfel, capacitatea lor de a transmite şi de a primi mesaje de la restul corpului este întreruptă don cauza că axonii (acele fibre mici prin care celulele cerebrale transmit semnale) se întind şi uneori chiar se inflamează.

Întinderea şi inflamarea excesivă a acestor celule nervoase însemnă că ele îşi pierd permanent capacitatea de a comunica cu restul corpului. Prin urmare, o comoţie paralizează imediat funcţiile nervoase ale creierului, ceea ce însemnă că individul nu mai poate simţi nimic. Însă, această paralizie este reversibilă şi dispare la scurt timp după impact. De asemenea, nu este neapărat necesar să fi inconştient pentru a suferi un traumatism cranio cerebral.

Potrivit specialiştilor de la universitatea din Missouri, există trei niveluri de severitate a comoţiei:

1. atunci când persoana conştientă, dar este confuză şi nu poate gândi clar; în acest caz, simptomele menţionate durează maximum 15 minute.

2. atunci când persoana este încă conştientă, dar confuză şi prezintă pierderi de memorie; în acest caz senzaţia de dezorientare durează cel puţin 15 minute.

3. cazul în care persoana este inconştientă, iar atunci când îşi recapătă conştienţa continuă să aibă dificultăţi în gândire şi probleme ale funcţiilor motorii.

Pe de altă parte, oamenii de vindecă în moduri diferite după ce suferă astfel de traumatisme. Pentru unii durează câteva zile, pentru alţii câteva săptămâni, în funcţie de severitatea comoţiei. Oricum, creierul nu se vindecă complet până când nu dispar toate simptomele.

În cazul în care o persoană suferă mai multe traumatisme cranio cerebrale de-a lungul timpului, mai ales dacă vorbim de o a doua comoţie survenită în perioada în care creierul nu s-a vindecat complet, atunci ea poate prezenta probleme neurologice serioase.

Celulele nervoase cerebrale au nevoie de timp pentru a se reface şi pentru a reveni la activitatea lor normală, iar contuziile multiple împiedică vindecarea rapidă a creierului

4 comentarii

tomi 13-10-2013 - 23:50

Intrebati pe HUHU ce se petrece in timpul comotiilor cerebrale, la el fenomenul este permanent.

IngerAlbastru 14-10-2013 - 03:33

Nu e chiar regula de 1-2-3 si revine totul la normal!!! Huidu n-a revenit si nici sperante n-are la asa ceva si inca foarte multi care dupa un accident de masina in care n-a fost decat masina lovita si conducatorul doar s-a miscat un pic pe scaun, a ramas pe veci fara minte prea multa!!! … dezorientat, nici vocea nu mai stie din ce directie vine si nu recunoaste un pericol … 🙁

IngerAlbastru 14-10-2013 - 07:30

Cunosc pe una care nu-si gaseste o rochie serioasa in State de mers la un botez la niste oameni „cumsecade” … am recomandat Nordstrom ca are bani tarancuta insa la prima vizita in magazin desi de 20 de ani pierde timpul pe aici nimic nu-i pe placul ei in plus sint foarte multi oameni si n-are cum sa-si faca cumparaturile ca lumea se uita!!! si … nici n-a fost inca lovita de fro masina doar de barbatu-su!!!

un crestin 14-10-2013 - 14:42

Da, domnule, inseamna ba parlamentul si guvernul s-a zdruncinar rau la creier si a facut buba de au asa un comportamenr uituc despre ce au promis in alegeri.
De exemplu: MR Ungureanu ne vide tara la RMGC si Chevron! Noi, nicidecum si niciodata !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult