Acasa Stiinta-ITStiinta Ce vieţuitoare a trimis NASA în cosmos

Ce vieţuitoare a trimis NASA în cosmos

scris de A.B.
7 afisari

NASA a trimis opt colonii de furnici pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a observa modul în care acestea se comportă în condiţii de imponderabilitate.

Fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, este formată din aproximativ o sută de furnici, iar oamenii de ştiinţă şi-au propus să le studieze comportamentul în vederea construirii unor roboţi capabili să interacţioneze între ei.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că furnicile din colonii se deplasează potrivit unor reguli stricte. Acestea îşi folosesc antenele şi simţul olfactiv pentru a vedea câte furnici se află în vecinătate.

Lucrând în „echipe” bine organizate, furnicile cercetează temeinic o anumită suprafaţă, în căutarea hranei, precum şi a proviziilor pe care le aduc în colonie. Când cercetează suprafeţe mai mari, furnicile nu se mai deplasează în cercuri restrânse, ci se aliniază în şiruri, pentru a putea acoperi distanţe mai mari.

Dar în condiţii de gravitaţie minimă, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel încât acestea trebuie să dezvolte un nou set de principii înnăscute pe care să le utilizeze pentru orientare.

Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generaţii de roboţi, care să funcţioneze într-un mod similar, pentru îndeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei clădiri în flăcări.

Experimentul va fi urmărit de camere video, iar imaginile vor fi trimise pe Pământ, pentru a fi studiate.

Coloniile de furnici de pe ISS vor fi monitorizate de studenţii Colegiului de medicină Baylor, din Houston, statul Texas, care vor compara comportamentul furnicilor în spaţiu cu cel al coloniilor din sala de curs.

5 comentarii

BULA 19-01-2014 - 21:43

Si-au bagat pe dracu in casa, astia de la NASA. O sa le roada furnicile toate izolatiile la cabluri, cauciucurile, tot ce li se pare ca e bun de mancat.

Titircă Inimăbună 19-01-2014 - 22:25

dar paduchii au ramas pe pamant, ca nu avea loc de Degetal, Urbos, Antiumanul, si Tache,

se vede clar ca nu prea are ingineri la NASA, pai trebuia sa-i calce cu compresorul si apoi ii strangea cu lingurita si ii punea in cutiute.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-01-2014 - 02:46

LUES-ardule , furnicile nu au origini
rromanesti !

ValVerde 20-01-2014 - 03:37

Ba ce prost esti, ca sunt dresate !

pathfinder 20-01-2014 - 13:09

Bun!

In curand vom vedea si seria de filme „Planeta Furnicilor”:
1. Planet of the Ants
2. Beneath the Planet of the Ants
3. Escape from the Planet of the Ants
4. Conquest of the Planet of the Ants
5. Battle for the Planet of the Ants
6. Rise of the Planet of the Ants
7. Dawn of the Planet of the Ants

Sa nu spuneti ca nu v-am zis!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult