Acasa Stiinta-ITStiinta Cea mai mare explozie cosmică, surprinsă de NASA

Cea mai mare explozie cosmică, surprinsă de NASA

scris de M.A.
0 afisari

NASA a mobilizat mai multe telescoape, inclusiv celebrul telescop spaţial Hubble, pentru a studia, într-o galaxie îndepărtată, ceea ce pare a fi explozia cosmică cu cea mai mare intensitate şi durată observate vreodată, a anunţat agenţia spaţială americană.

Cea mai mare explozie cosmica, surprinsa de NASA

foto: NASA

La peste o săptămână de la producerea ei, radiaţii puternice, a căror intensitate fluctuează, continuă să fie emise din locul în care s-a produs acea deflagraţie cosmică, se afirmă în comunicatul emis de NASA şi citat de Mediafax. Astronomii au declarat că nu au văzut niciodată o explozie cu o astfel de intensitate luminoasă şi cu o durată atât de mare. În general, aceste emisii puternice de raze gama care rezultă din distrugerea unei stele masive care şi-a epuizat combustibilul nuclear nu durează niciodată mai mult de câteva ore.

Acest fenomen cosmic a fost depistat iniţial pe 28 martie, de satelitul american Swift, special construit pentru a detecta exploziile de raze gama din univers. Swift a localizat sursa acestor explozii în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,8 milioane de ani lumină de Terra (un an lumină echivalează cu 9.460 de miliarde de kilometri). Deşi cercetările nu s-au încheiat, astronomii consideră că această explozie neobişnuită s-a produs când o stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră care se află în centrul acelei galaxii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult