Acasa Stiinta-ITStiinta Cea mai scumpa carte din lume este Birds of America de John James Audubon

Cea mai scumpa carte din lume este Birds of America de John James Audubon

scris de Șt. C
6 afisari

Cea mai scumpă carte din lume a înregistrat un  preţ record la o licitaţie organizată la Londra de casa Sotheby’s. Este vorba de un exemplar de colecţie din volumul “Birds of America“, scris şi publicat în secolul XIX de ornitologul franco-american John James Audubon.

Cea mai scumpa carte din lume este Birds of America de John James Audubon

Cea mai scumpa carte din lume este Birds of America de John James Audubon

Cartea a fost vândută în 7 decembrie 2010 pentru 10.270.000 de dolari. Precedentul record era deţinut de aceeaşi carte, acum zece ani un exemplar fiind vândut pentru 8,8 milioane de dolari. 

Volumul “Birds of America” cuprinde o mie de ilustraţii a aproape 500 de specii de păsări, realizate în mărime naturală. Din această carte mai există în lume 119 exemplare, dintre care 108 sunt expuse în muzee. 

In lume exista numai 119 exemplare ale faimoasei carti din secolul XIX, dintre care 108 sunt detinute de muzee. Restul apartine unor norocosi care urmeaza sa le vanda sau unor colectionari instariti care se bucura de ele sau abia asteapta sa le detina, pentru ca noua licitatie se va tine in scurt timp. Cartea contine 1000 de ilustratii cu pasarile din America, din peste 500 de specii diferite.  

„Pasarile Americii” a fost initial publicat sub forma unei serii de numere, intre anii 1827 si 1938. Numai 119 copii s-au publicat, dintre care mai putin de o duzina se afla in posesia unor persoane private. Fiecare dintre cartile imprimate a fost colorata manual, in cadrul unui proces extrem de laborios. Chiar si dupa standardele moderne, caracterul realistic al ilustrarii pasarilor este extraordinar, dar in anii 1830, atunci cand opera a fost eliberata,desenele socau aproape de traumatizare privitorii. 

Audubon a adoptat o tehnica destul de surprinzatoare de a produce cartea. El a vanat pasarile reprezentate pe file, impuscandu-le inainte de a le suspenda cu cabluri spre a le picta. Realizarea fiecarui desen in parte dura aproximativ 60 de ore. Ironic, multe dintre speciile reproduse in carte sunt acum disparute, existand, in marime naturala, doar impaiate in muzee si desenate in cartea lui Audubon, scrie descopera.ro. 

Google si-a schimbat logo-ul pentru John James Audubon

Google si-a schimbat logo-ul pentru John James Audubon

John James Audubon a venit cu ideea de a realiza acest album, incepand sa calatoreasca prin America, impuscand pasari. Apoi, le desena pe fiecare in cel mai fin detaliu, incluzandu-le in cartea sa, cu descrieri profunde. John s-a chinuit apoi sa vanda cartea clasei bogate, insa nu a reusit mare lucru. Acum, situatia s-a schimbat complet.

Google si-a schimbat logo-ul pentru John James Audubon, cu ocazia implinirii a 226 de la nasterea marelui ornitolog, naturalist şi pictor american. John James Audubon a creat o capodoperă de artă americana, o colecţie de tablouri intitulată Păsări din America publicate într-o serie de patru volume enorme 1827-1838.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult