Acasa Stiinta-ITStiinta Cel mai mare laser din lume. Proiectul ELI-NP, lansat la Măgurele

Cel mai mare laser din lume. Proiectul ELI-NP, lansat la Măgurele

scris de L.M.
31 afisari

Cel mai mare laser din lume. Proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) a fost lansat la Măgurele.

Cel mai mare laser din lume. Proiectul  ELI-NP, lansat la Măgurele

Cel mai mare laser din lume. Proiectul ELI-NP, lansat la Măgurele

Proiectul este primul pas important pentru a lupta împotriva exodului creierelor, a afirmat, vineri, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, împreună cu premierul Victor Ponta. „Acest proiect va fi primul pas important pentru a lupta împotriva exodului creierelor. (…). Din multe motive este un proiect emblematic nu doar pentru România ci şi pentru Europa. Acelaşi lucru este valabil şi pentru faimosul pod, numit acum ‘Noua Europă’ care va lega nu doar două regiuni, aspect de altfel foarte important, ci va contribui în mod categoric la îmbunătăţirea reţelei de transport transeuropene”, a spus oficialul european, transmite Agerpres.

Comisarul a precizat că nu se află în România doar pentru a discuta despre provocări şi probleme, ci şi pentru a participa la două evenimente extraordinare, menţionând în acest sens inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP şi a podului de la Calafat-Vidin. „În ce priveşte proiectul ELI-NP, acesta are o mare importanţă nu doar pentru România, dar şi pentru Europa, în ansamblul ei. Tehnologia de acolo va putea fi utilă cercetătorilor din lumea întreagă”, a adăugat Johannes Hahn.

El a arătat că proiectul de la Măgurele este primul de o asemenea anvergură pentru acest tip de infrastructură ce va fi realizat în noile state membre ale Uniunii şi a punctat faptul că UE contribuie cu fonduri structurale de aproximativ 260 de milioane de euro.

Johannes Hahn a remarcat că este pentru prima dată când fondurile structurale vor finanţa infrastructura în domeniul ştiinţific, reamintind în acest context că a fost ministru pentru ştiinţă şi tehnologie.

Premierul Victor Ponta, prezent la lansarea proiectului european ELI-NP, cel mai mare laser din lume, a afirmat că a auzit de proiect în urmă cu doi ani, când mulţi comentatori politici au ironizat capacitatea României de a derula investiţia, printre cei care au crezut fiind însă comisarul UE Hahn. „În urmă cu doi ani de zile, în prezentarea unei strategii a României de dezvoltare, am aflat pentru prima dată despre proiectul – nici nu ştiam cum să-i spun, ELI – şi îmi amintesc foarte bine acest lucru pentru că mulţi dintre cei care au auzit de proiect în urmă cu doi ani, şi o parte importantă din mass-media, din comentatorii politici, au luat foarte în râs acest proiect, că «sigur» o să fie în România cel mai mare laser, că noi nu suntem în stare de aşa ceva. Din fericire, au fost mai mulţi oameni care au avut mai multă încredere, iar unul dintre ei este comisarul Hahn”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Alături de comisarul europen pentru politică regională, Johannes Hahn, premierul a asistat, vineri, la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară- Horia Hulubei din Măgurele, la lansarea proiectului european ELI-NP (Extreme Light InfrastructureNuclear Physics), cel mai mare laser din lume. ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Finanţarea construcţiei acestor primi trei piloni ELI în România, Cehia şi Ungaria va fi făcută prin intermediul autorităţilor celor trei state, cu contribuţie europeană din Fondurile Structurale (în România, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – POS-CCE), potrivit unui comunicat oficial.

Costuile ELI-NP sunt de 356,231 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanţarea UE va fi de 83 la sută, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17 la sută din sumă. În prima fază de finanţare, care se încheie în 2015, Comisia Europeană a decis acordarea României a sumei de 180 de milioane de euro, fără TVA, din fondurile structurale, a doua etapă de finanţare urmând să se desfăşoare între 2014 – 2016.

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalaţi cei doi laseri de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult