Acasa Stiinta-ITStiinta Cercetǎtorii ȋngrijorați de situația din Antarctica

Cercetǎtorii ȋngrijorați de situația din Antarctica

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Un studiu recent aratǎ cǎ Antarctica pierde mai multă gheaţă decât s-a estimat, ca urmare a fuziunii părţii inferioare a platformelor de gheaţă aflate în submersiune.

Cercetǎtorii ȋngrijorați de situația din Antarctica

Crearea şi fuziunea aisbergurilor provoacă în fiecare an pierderea a 2.800 de kilometri cubici de gheaţă din calota Antarcticii. Cea mai mare parte a acesteia este înlocuită în urma ninsorilor, dar orice dezechilibru contribuie la o modificare a nivelului global al oceanelor, potrivit studiului publicat ȋn revista Nature și prezentat de Agerpres. Timp de mai multe decenii, experţii au pus aceste pierderi în special pe seama fracturii aisbergurilor, adică ruptura blocurilor de gheaţă de la marginea unui gheţar, dar noul studiu, întocmit de cercetători britanici, americani şi olandezi pe baza imaginilor din satelit şi a modelelor climatice, demonstrează că fuziunea sub-platformei antarctice are o influenţă comparabilă.

Potrivit studiului, în cazul unor platforme de gheaţă, fuziunea din partea lor inferioară ar putea fi responsabilă pentru circa 90% din pierderea masei lor, dar în cazul altora acest procent ajunge la numai 10%. Însă pe ansamblu, calota de gheaţă a Antarcticii şi-a diminuat tot mai mult volumul. Totodatǎ, platformele de gheaţă cele mai subţiri sunt şi cele care pierd cea mai mare parte a masei în urma acestei fuziuni, fiind demonstrată în mod special vulnerabilitatea acestora în viitor în faţa schimbărilor climatice şi a încălzirii oceanelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult