Acasa Stiinta-ITStiinta Cercetătorii au cartografiat pentru prima dată Zealandia

Cercetătorii au cartografiat pentru prima dată Zealandia

scris de Misu Andrei
115 afisari

Hărţi interactive descrise drept un „punct de referinţă ştiinţific” au dezvăluit vastul continent care se află sub Noua Zeelandă, aşa cum nu a mai fost văzut niciodată, informează Agerpres, care citează The New Zealand Herald şi EFE.

Deşi oamenii de ştiinţă ştiu despre existenţa acestui continent de câteva decenii, abia în ultimii ani Zealandia a fost recunoscută public ca fiind cel mai tânăr, cel mai mic şi mai subţire continent, în cea mai mare parte scufundat.

La un moment relativ scurt din istoria Pământului, suprafaţa sa extinsă s-a aflat deasupra valurilor, animalele şi plantele de pe el ajungând până în Noua Caledonie şi estul Australiei.

Majoritatea grupurilor de dinozauri, inclusiv falnicii titanozauri, au cutreierat peisajul său de joasă altitudine, lipsit de munţi.

Astăzi, 94 de procente din Zealandia se află sub apă – şi dacă oceanele ar fi drenate, s-ar putea observa că se extinde pe circa 4,9 milioane de kilometri pătraţi în Pacificul de Sud.

Însă, hărţile noi, publicate recent de GNS Science, alături de un nou site web interactiv intitulat „E Tuhura – Explore Zealandia”, oferă ocazia de a-l explora în detaliu.

Când vastul supercontinent Gondwana s-a despărţit în cinci fragmente de dimensiuni continentale, au fost create America de Sud, Africa, Antarctica, India şi Australia, dar şi Zealandia. Acest eveniment a avut loc progresiv, în urmă cu 150 până la 50 de milioane de ani, oarecum ca un puzzle în sens invers, după cum scrie The New Zealand Herald.

Intervalul de timp în care a avut loc separarea Zealandiei de Gondwana, şi în final scufundarea sa în ocean, a fost revizuit pe măsură ce noi dovezi geologice au ieşit la iveală. Acest lucru a indicat faptul că timp de cel puţin 400 de milioane de ani, până în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, Placa Pacificului s-a aflat sub marginea estică a Gondwana. Sedimentele s-au acumulat de-a lungul marginii continentului unde s-au sfărâmat şi s-au deformat în timp ce erau înghesuite de plăcile de coliziune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult