Cine sabotează programul spaţial al Rusiei | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Cine sabotează programul spaţial al Rusiei

Cine sabotează programul spaţial al Rusiei

scris de D.S.S.
2 afisari

Directorul Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Popovkin, a estimat marţi că la originea eşecurilor cunoscute de Rusia anul trecut în lansarea unor aparate spaţiale ar putea fi puteri străine.

Phobos-Grunt (universetoday.com)

Phobos-Grunt (foto: universetoday.com)

Într-un interviu acordat oficiosului Izvestia, Popovkin a declarat că nu înţelege de ce mai multe lansări ale nave spaţiale au eşuat în momentul traversării unei zone pe care radarele ruseşti nu o acoperă. ‘Nu se ştie de ce incidentele cu aparatele noastre se produc exact în momentul în care acestea survolează ceea ce pentru Rusia constituie zona de umbră a Terrei, acolo unde noi nu vedem aparatul şi nu primim de la acesta datele telemetrice‘, a afirmat Popovkin. ‘Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar astăzi există mijloace foarte puternice de influenţă asupra aparatelor spaţiale, a căror posibilitate de a fi utilizate nu trebuie exclusă‘, a adăugat şeful Roskosmos, într-o aparentă aluzie la Statele Unite, care sunt împreună cu Rusia cele două mari puteri spaţiale ale lumii.

Unul dintre eşecurile cele mai răsunătoare în sectorul spaţial rus a fost lansarea în noiembrie a sondei marţiene Phobos-Grunt, pierdută în jurul Terrei de mai multe săptămâni şi ale cărei fragmente ar urma să cadă pe pământ în jurul datei de 15 ianuarie.

Popovkin a afirmat că specialiştii nu ştiu de ce motoarele Phobos-Grunt nu s-au pornit. Sonda trebuia să se îndrepte spre un satelit al planetei Marte (Phobos), dar a rămas pe orbita Terrei. Aceasta a reprezentat prima tentativă a Rusiei de a realiza o misiune de explorare interplanetară după eşecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a căzut în Oceanul Pacific.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult