Acasa Stiinta-ITStiinta Ciorapii strâmţi şi lungi te pot scăpa de sforăit

Ciorapii strâmţi şi lungi te pot scăpa de sforăit

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Specialiştii susţin că purtarea ciorapilor compresivi strâmţi şi lungi pe timpul zilei te pot scăpa de sforăit pe timpul nopţii.

Ciorapii compresivi te pot scapa de sforait (foto:prlog.org)

Sforăitul apare atunci când ţesutul moale de la nivelul gâtului se lasă în jos şi blochează alimentarea plămânilor cu aer, apărând astfel pauze de câteva secunde în respiraţie (apnee). Potrivit descopera.ro, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Toronto cred că şosetele lungi până la genunchi au potenţialul de a reduce lăsarea ţesutului, prin modificarea circulaţiei fluidelor din corp.

Ciorapii lungi ajuntă la prevenirea acumulării lichidului tisular (un lichid limpede care intră în alcătuirea sângelui) la nivelul picioarele. În mod normal, muşchii picioarelor ajută la pomparea lichidului înapoi în corp, dar acest flux este împiedicat la persoanele cu circulaţie sangvină proastă şi la cei sedentari şi supraponderali.

Medicii sunt de părere că o acumulare de lichid poate să se îndrepte spre capul pacientului atunci când acesta se întinde la orizontală, pe timp de noapte. După aceea, lichidul se colectează în zona gâtului, unde presează ţesutul şi declanşează apneea. Ciorapii compresivi sunt folosiţi în general pentru tratarea venelor varicoase şi pentru prevenirea apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, mai ales după o intervenţie chirurgicală, potrivit descoperă.ro.

Cei de la Universitatea din Toronto urmează să realizeze un studiu pe un eşantion de 50 de pacienţi, dintre care jumătate vor purta zilnic şosete până la genunchi, timp de două săptămâni. Un studiu anterior restrâns, pe 12 persoane, a arătat că purtarea şosetelor lungi şi strâmte chiar dă rezultate, reducând intensitatea simptomelor cu o treime Cu toate acestea, specialiştii admit că este nevoie de cercetări mai amănunţite. În prezent, apneea afectează unul din douăzeci şi cinci de adulţi, ea crescând riscul de insuficienţă cardiacă, accident vascular cerebral şi diabet.

Totodată, o altă cercetare, realizată de medicii din SUA pe tema sforăitului, a arătat că că apneea măreşte apetitul pentru carbohidraţi, precum pâinea sau biscuiţii. Din cei 55 de participaţi, aproape jumătate sufereau de diabet de tip 2, iar studiul a reliefat că oamenii care suferă de această boală şi de apnee râvnesc şi mai mult la carbohidraţi, astfel prevenirea sforăitul poate ajută şi în lupta împotriva apariţiei diabetului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult