O cometă masivă – de trei ori mai mare decât Muntele Everest – a explodat din nou și se îndreaptă spre Pământ.
Corpul ceresc, numit 12P/Pons-Brooks, are un diametru de aproximativ 30 de kilometri și este descris ca un ”vulcan rece” pentru că ejectează cu violență gheață și gaze.
Exploziile au creat o dâră de materie, în timp ce cometa rulează prin spațiu cu mii de kilometri la oră, astfel încât pare că aceasta are propria pereche de coarne.
„12P/Pons-Brooks” este o cometă criovulcanică. Astfel de comete au un miez solid care se întinde pe o lungime impresionantă de 18,6 mile (30 km) și sunt formate dintr-un amestec de gheață, praf și gaze.
Chiar dacă se îndreaptă spre sistemul solar, nu există niciun motiv de alarmă, cred specialiștii. Cometa nu se va ciocni cu Pământul. În schimb, se așteaptă să fie vizibilă cu ochiul liber în jurul punctului său cel mai apropiat de Pământ pe 21 aprilie 2024, potrivit earth.com.
Acest corp de culoare verde se distinge prin mărimea nucleului său, care are un diametru de aproximativ 30 km. Prin urmare, cometa este de peste 3,5 ori mai mare decât Muntele Everest, care măsoară 8.848 de metri, potrivit dicționarului Larousse.
De asemenea, este supranumită „cometa diavolului” din cauza celor două coarne care îi formează coada. De fapt, aceste coarne sunt formate de fisurile care se produc în nucleul său, din care ies erupții de gaz și gheață. Aceste erupții sunt responsabile de formarea cozii. Aceste caracteristici plasează cometa în categoria cometelor „criovulcanice”. O astfel de erupție a avut loc anul trecut, ceea ce a făcut ca steaua să devină de o sută de ori mai strălucitoare.
Deși cometa a fost văzută recent pe cerul nopții, în special în Spania, experții cred că este posibil ca aceasta să devină și mai strălucitoare în următoarele săptămâni. Cu cât se apropie mai mult de Soare, cu atât devine mai strălucitoare.
Astrofotograful american Andrew McCarthy a surprins imagini ale nucleului cometei, pe care le-a distribuit pe X. Culoarea verde a stelei se explică prin „concentrațiile de dicarbon (carbon diatomic, n.r.) iluminate de Soare”, scrie cercetătorul.
Deși este foarte strălucitoare, pentru a o observa veți avea nevoie de un binoclu sau de un telescop mic. Cum putem afla cu exactitate unde se află? Dr. Paul Strøm, astrofizician la Universitatea din Warwick, a oferit câteva indicii: „Cometa se deplasează dinspre constelația Andromeda spre Pești. Pe măsură ce face acest lucru, va trece prin fața unor stele strălucitoare, ceea ce o va face mai ușor de observat la anumite date. În special, pe 31 martie, 12P/Pons-Brooks se va afla la doar 0,5 grade de steaua strălucitoare numită Hamal”.
Nicolas Biver, președintele Comisiei pentru comete a Societății Astronomice a Franței (SAF) și astrofizician la Observatorul din Paris, a declarat pentru Actu.fr că această cometă va fi vizibilă „în săptămâna 11-17 martie”. Înainte de a fi din nou observabilă la sfârșitul lunii martie și până la sfârșitul lunii aprilie, „dar nu este încă sigur”, avertizează el. Astrofizicianul ne sfătuiește să ne îndreptăm privirea spre nord-vest. „La aproximativ 8°C sub galaxia Andromeda”, adaugă el.
Oamenii de știință notează că forma sa aduce aminte de nava Millennium Falcon din franciza Star Wars.