Acasa Stiinta-ITStiinta Creşterea aparent inofensivă cu 1 grad a temperaturii medii globale va fi catastrofală

Creşterea aparent inofensivă cu 1 grad a temperaturii medii globale va fi catastrofală

scris de Misu Andrei
96 afisari

Creşterea cu un un grad – două a temperaturii medii globale nu pare a fi mult, dar în ecuaţia schimbărilor climatice efectele pot fi dezastruoase. Conţinutul de apă din atmosferă va creşte substanţial, favorizând alimentarea mai mult timp a fenomenelor extreme. În Europa ar putea apărea „aleea fenomenelor extreme”, aşa cum există în SUA „aleea tornadelor extreme”, a explicat la Digi24 climatologul Bogdan Antonescu.

Faptul că în ultimii ani, temperatura medie globală a crescut cu 1 – 1,5 – 2 grade atrage după sine o serie de schimbări.

„Creşterea cu 1 grad pare că nu e mult, dar în ecuaţia schimbărilor climatice e foarte grav. Gazele cu efect de seră menţin temperatura medie globală care, anual, e de 15 grade. Faptul că noi creştem această temperatură cu 1 grad – două atrage schimbări foarte mari, unele nu le putem bănui în prezent.

Toate aceste fenomene severe sunt alimentate de vaporii de apă din atmosferă, o creştere a temperaturii medii globale duce la mai multă evapoare, la mai mulţi vapori de apă.

De exemplu, o creştere cu 0,5 grade a temperaturii creşte cu 3 procente conţinutul de apă din atmosferă, ceea ce înseamnă că furtunile vor avea ingrediente cu care să se dezvolte, pentru că vaporii de apă sunt în cantitate mai mare, aşa că pot fi alimentate mai mult timp şi pot duce la fenomene extreme”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu.

Aşa se ajunge la următoarele fenomene – anotimpurile se schimbă, nu mai sunt tranziţii foarte clare între anotimpuri, avem o vară destul de lungă, o primăvară destul de scurtă, o toamnă care începe târziu, tot ce ţine de vegetaţie, de migraţia păsărilor este afectat de aceste schimbări climatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult