Acasa Stiinta-ITStiinta Cu cât creşte colesterolul după sărbători

Cu cât creşte colesterolul după sărbători

scris de L.M.
2 afisari

Colesterolul poate creşte cu peste 15%, din cauza unor excese din perioada sărbătorilor de iarnă, consumului de alimente cu aport mai mare de calorii şi sedentarismului.

mancare

Cu cât creşte colesterolul după sărbători

Avertismentul a fost lansat Francisco Pérez Jiménez, medic de la Unitatea de lipide şi arterioscleroză a Spitalului Universitar Reina Sofía din Cordoba, potrivit căruia această creştere a nivelului de colesterol poate implica o creştere a riscului de boli vasculare, transmite Europa Press, preluată de Agerpres. ‘Este important să se acţioneze cât mai repede, deoarece, chiar şi în cazul unei creşteri mai puţin semnificative, efectul ei dăunător asupra pereţilor arterelor provoacă îngustarea acestora, ceea ce poate afecta sănătatea cardiovasculară. De aceea, alimentaţia şi stilul de viaţă sunt fundamentale pentru a avea colesterolul sub control’, a spus medicul.

Cheia pentru a menţine controlul asupra colesterolului şi a preveni riscul cardiovascular se bazează pe o alimentaţie variată şi echilibrată, în care este important să se acorde prioritate alimentelor de origine vegetală. Fructele uscate şi peştele gras aduc grăsimi nesaturate, fapt pentru care este mai bine să se consume aceste alimente în locul celor cu un aport mare de grăsimi saturate. Specialistul a recomandat, de asemenea, cinci porţii de fructe şi legume pe zi, de preferinţă proaspete şi locale; înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate; legume combinate cu cereale, peşte sau carne albă; lapte şi produse derivate degresate şi cu un nivel scăzut de sare; includerea unor alimente funcţionale care reduc colesterolul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult