Acasa Stiinta-ITStiinta Cu mic, cu mare …..prin Univers

Cu mic, cu mare …..prin Univers

scris de Ziua Veche
69 Afisari

Facultatea de Fizică din cadrul Universitatii Bucuresti organizeaza, in zilele de 3 si 4 octombrie 2010, la Măgurele, evenimentul  “Cu mic, cu mare …..prin Univers”.

 Evenimentul, organizat cu ocazia inceputului anului universitar si dedicat Saptamanii Mondiale pentru Spatiul Cosmic („World Space Week 2010”) si centenarului Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii romanesti, are ca scop prezentarea notiunilor de baza, care tin de cultura generala, despre una dintre stiintele cu cea mai veche istorie: Astronomia. De asemenea, va fi facuta o trecere in revista a domeniului Astrofizicii, stiinta care explica fenomenele de la baza a ceea ce observam pe bolta cereasca. Ne dorim ca participarea la acest eveniment sa fie o experienta deosebita, insolita si educativa in acelasi timp, pentru vizitatori.

Manifestarile vor incepe duminica 3 octombrie, cu scurte prezentari multimedia despre Soare si planetele Sistemului Solar, urmate de vernisajul unei expozitii fotografice dedicate zborului in spatiul cosmic al primului cosmonaut roman, Dumitru Prunariu. Aceasta expozitie a fost realizata de colectivul Planetariului Baia Mare, primul planetariu din Romania, si va fi prezentata de dl. Ovidiu Ignat. in cazul unui raspuns pozitiv, vernisajul va fi onorat de prezenta Directorului Agentiei Spatiale Romane, Dl. Dr. Marius-Ioan Piso.

Pe fondul muzical de inspiratie sau cu tematica astronomica, vor avea loc prezentari interactive de experimente pentru public, din diferite domenii ale fizicii dar cu accent pus pe domeniile conexe astronomiei. Parte din aceste experimente, cu mare succes la audienta, au fost prezentate in cadrul initiativei „Universitatea copiilor” care a avut loc la sfarsitul lunii iunie 2010.

In holul facultatii va fi prezenta o expozitie de fotografie astronomica realizata de Alex Tudorica, recunoscut pe plan international pentru fotografiile sale.

Telescopul Hubble, rolul sau deosebit in astronomia si astrofizica moderne precum si observatii ale acestuia vor fi prezentate intr-o maniera accesibila publicului larg. Un scurt ghid introductiv de astronomie pentru amatori va avea rolul de a arata cum functioneaza un telescop sau o luneta si care sunt notiunile de baza necesare pentru a putea privi mai in detaliu bolta cereasca.

Va avea loc si un concurs cu premii adresat elevilor, pe teme astronomice. De asemenea, va fi organizata o tombola pentru toti participantii cu premii in postere cu tematica astronomica.

Seara se va incheia, in cazul in care vremea va permite, cu observatii astronomice ale planetelor Jupiter si Uranus, Caii Lactee si unor roiuri de stele.

Ziua a doua, luni 4 octombrie, va fi dedicata seminariilor pe teme de astrofizica si observatii astronomice. Vor participa studenti, profesori si cercetatori de la Facultatea de Fizica si de la Institutele de cercetare de pe Platforma Magurele. Invitat de onoare este Prof. Dr. Karl-Heinz Kampert, de la Universitatea din Wuppertal. Simpozionul de luni 4 octombrie va fi dedicat implinirii chiar in acea zi a 100 de ani de la nasterea Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii si cercetarilor spatiale in tara noastra, aniversarea fiind marcata discursuri ale sotiei acestuia si unor colaboratori si prieteni.

Programul complet al manifestarii aici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS