Acasa Stiinta-ITStiinta Cum a arătat eclipsa totala de Soare din Australia (video)

Cum a arătat eclipsa totala de Soare din Australia (video)

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

O eclipsă totală de soare a putut fi văzută marţi, 13 noiembrie, din nordul Australiei începând cu ora 22:35, ora României.

Eclipsa totala de soare in Australia (foto:gannett-cdn.com)

Eclipsa totală de soare a putut fi văzută pe o fâşie lată de 174km şi a traversat 14.500km timp de trei ore. Mare parte din traiectorie a fost deasupra oceanului Pacific, însă locuitorii din nordul Australiei au putut şi ei să asiste la eveniment. Eclipsa de pe 13 noiembrie nu a oferit doar un spectacol pentru publicul obişnuit, ci şi oportunitatea ca oamenii de ştiinţă să studieze atmosfera solară exterioară, în timp ce discul solar este blocat.

Ultima eclipsă totală de soare a avut loc în iulie 2010, iar următoarea va fi abia în martie 2015. În ţara noastră, eclipsa din 2015 va fi doar parţială. În România următoarea eclipsă totală de soare va fi abia pe 3 septembrie 2081.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi “blochează” lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de soare este totală. Eclipsele totale de Soare permit executarea unor studii astronomice speciale, dar au loc mult mai rar decât cele parțiale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult