Acasa rss 1asig Cum poate fi prezis riscul sinuciderii (studiu)

Cum poate fi prezis riscul sinuciderii (studiu)

scris de A.H.
5 afisari

Un simplu test de sânge pentru a detecta o modificare chimică a unei singure gene umane legate de gândurile și impulsurile negative poate prezice cu precizie riscul suicidar.

Sângele poate prezice riscul suicidar.

Rezultatele au fost relevate de un studiu realizat de grup de cercetători americani și publicat în American Journal of Psychiatry. Ei au descoperit că modificări ale unei gene numite SKA2 joacă un rol important în transformarea a ceea ce ar putea fi o reacție obișnuită din efortul vieții de zi cu zi în gânduri și comportamente sinucigașe.

„Sinuciderea este o problemă majoră de sănătate publică care poate fi prevenită, dar eforturile noastre de prevenție sunt zădărnicite deoarece nu avem nici o cale consistentă de a prezice cine sunt aceia cu risc crescut de sinucidere”, a spus, într-o declarație, Zachary Kaminsky, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine, citat de Xinhua.

„Cu un test ca al nostru, am putea fi capabili să stăvilim rata sinuciderilor prin identificarea oamenilor care au aceste tendințe și intervenția suficient de timpurie pentru preîntâmpinarea unui dezastru”, a spus Kaminsky.

Într-o serie de experimente care implică eșantioane de creier de la persoane bolnave mintal și sănătoase, Kaminsky și colegii săi au constatat că cei care s-au sinucis au avut nivelul de SKA2 redus în mod semnificativ.

Mai mult, studiul a descoperit la unii subiecți o modificare care altera calea de funcționare a genei SKA2 fără schimbarea secvenței genetice a ADN-ului.

Modificarea adăuga genei substanțe chimice numite „grupuri de metil”, un nivel mare al metilizării fiind descoperit în acest studiu chiar la persoanele care s-au sinucis.

În experimentele următoare, cercetătorii au făcut simple teste de sânge celor 325 de participanți la studiu și au găsit o creștere similară a metilizării la gena SKA 2 la persoane cu gânduri sau încercări suicidare.

Pe baza constatărilor, ei au proiectat un model de analiză care prezice care dintre participanți a avut experiența unor gânduri sau tentative sinucigașe cu un procent de certitudine de 80 la sută.

Gena SKA2 se găsește în cortexul prefrontal al creierului, care este implicat în inhibarea gândurilor negative și în controlul comportamentului impulsiv, menționează Xinhua.

Dacă nu există suficientă SKA2 sau aceasta este modificată în vreun fel, creierul uman nu poate suprima eliberarea unui hormon numit cortizol. Studiile anterioare arătau că această eliberare de cortizol este anormală la persoanele care încearcă sau mor prin sinucidere.

Dacă vor fi confirmate în linii generale aceste studii, un test de sânge bazat pe aceste concluzii poate ajuta doctorii în luarea de decizii pentru prevenirea unei tragedii, cum sunt nevoia de spitalizare, izolarea în vederea monitorizării sau restricționarea accesului pacienților la unele medicamente care au fost legate de gândurile suicidare.

„Am găsit o genă care considerăm că poate fi cu adevărat importantă pentru identificarea constantă a unei serii de comportamente, de la gândurile sinucigașe, la încercări și finalizări ale acestor gânduri”, a spus Kaminsky. „Este nevoie să studiem aceasta pe un număr mai mare de pacienți, dar credem că vom putea monitoriza riscul de sinucidere prin analizele de sânge”, a adăugat acesta.

1 comentariu

BULA 01-08-2014 - 21:47

Eu parca n-as crede toate aiurelile astea. E si un interes comercial, cu punerea in vanzare a acestor kituri de testare.
Nu mai am incredere in „cercetarili” facute in Occident, ca nici facultatile de acolo nu mai sunt ce erau pe vremuri. Au devenit „munca la banda”.

Insa din observatiile proprii si coreland datele culese de pe Internet, e posibil ca majoritatea bolilor psihice (depresii grave, borderline personality disorder, schizofrenia de tip I) sa fie datorate tiaminazelor, enzime care distrug tiamina (vitamina B1) din corp, produse de microbi sau parazitoze, care blocheaza utilizarea glucozei de catre neuroni si duc la suferinta neuronala grava. Se produce encefalita Wernicke. In forma usoara (sau moderata). Apare si la betivi (de aia ii doare capul dupa betie), pentru ca alcoolul distruge vitamina B1(tiamina) din sange. Dar la bolnavii care de la factorii infectiosi sau parazitari au tiaminaze in sange, encefalita este extrema, cu posibil deces.
De exemplu, anumite tulpini de stafilococ auriu produc tiaminaze si astfel s-ar explica riscul crescut de sinucidere la tinerii care sufera de accnee produsa de acest microb. Sunt multi microbi care produc tiaminaze. Cercetarea in acest domeniu este la inceput de drum. Deocamdata nu exista laboratoare unde sa se determine nivelul de tiaminaze din sange si sa se coreleze cu afectiunile psihice la oameni. Tiaminazele se determina doar in cateva tari din Vest (de ex. in Franta) dar la animalele rumegatoare care din cauza florei bacteriene anormale din intestine, cu bacterii care produc tiaminaza, mor de Polioencephalomalacia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult