Acasa Stiinta-ITStiinta Cum s-au produs exploziile de la centrala nucleară de la Fukushima

Cum s-au produs exploziile de la centrala nucleară de la Fukushima

scris de Z.V.
12 afisari

Cum funcţionează un reactor nuclear?

Cum s-a produs tragedia de la FukushimaÎn interiorul unei capsule (cămaşa reactorului) descompunerea controlată a unor materiale radioactive (plutoniu, uraniu, oxizi ai acestora etc.) produce o cantitate uriaşă de caldură. Căldura este preluată de apa de răcire, care se transformă în vapori, iar aceştia la rândul lor pun în mişcare o turbină şi produc electricitate.

Combustibilul nuclear se găseşte sub formă de pastile, în nişte bare lungi de 4 metri, printre care circulă apă de răcire. În timpul funcţionării normale, temperatura barelor de reacţie se păstrează în jur de 270 de grade Celsius. Dacă răcirea eşuează, temperatura poate ajunge la 1200 grade, topind barele de reacţie.

Cum s-au produs exploziile la Fukushima?

Vineri 11 martie reactorul funcţiona normal. Când s-a produs cutremurul, reactorul a fost oprit automat, conform procedurilor. Chiar dacă reacţia termonucleară nu se mai produce, miezul reactorului este foarte fierbinte şi trebuie răcit pentru a evita topirea barelor de reacţie. Din cauza întreruperii curentului, sistemul normal de răcire al reactorului s-a oprit. A intrat în funcţiune sistemul de răcire de rezervă alimentat de generatoare locale, pe motorină.

La o oră după producerea cutremurului a venit tsunamiul care a scos din funcţiune sistemul de răcire de rezervă, deoarece încăperea în care se aflau generatoarele diesel a fost inundată.

În timpul în care răcirea nu s-a putut realiza, barele de reacţie au continuat să se încalzească. În mod obişnuit, un reactor oprit se răceşte în câteva ore, dacă sistemul de răcire funcţionează normal. În cazul în care răcirea este întreruptă, aşa cum a fost la Fukushima, aducerea reactorului la temperatura normală poate dura mai mult de o săptămână din cauza temperaturilor la care se ajunge cît timp răcirea nu funcţionează.

Al treilea sistem de răcire a fost pus în funcţiune la Fukushima. Prin acest sistem aburii din reactor sunt preluaţi de nişte ţevi unde se răcesc şi se transformă în apă care se întoarce în reactor şi răceşte apoi barele de reacţie. Apa astfel circulată nu a fost suficientă pentru a scădea temperatura în reactor. Presiunea vaporilor a crescut îngrijorător, iar operatorii au decis să deschidă supapele de siguranţă, ca să reducă presiunea la valori normale. Din cauza condiţiilor extreme, în miezul reactorului se produce o cantitate mică de hidrogen, care a scăpat în atmosferă odată cu aburul respectiv. În contact cu oxigenul, hidrogenul a făcut un amestec exploziv care a generat cele două explozii de la reactoarele 1 şi 3. Aceste explozii nu au afectat totuşi integritatea reactoarelor respective, tot materialul radioactiv rămânând in siguranţă în interiorul reactorului.

În cazul reactorului 2 de la Fukushima, barele au fost expuse luni 14 martie, de cel puţin două ori.  Dacă aceste bare sunt afară din apă pentru o lungă perioadă, ele se pot topi, ajungându-se poate chiar la topirea cămăşii reactorului, cu consecinţe catastrofale. În prezent, autorităţile evaluează posibilitatea ca integritatea reactorului 2 să fi fost compromisă în ultima explozie.

Toate cele 3 sisteme de răcire au eşuat. În prezent, într-o încercare disperată de a răci în continuare cele trei reactoare de la Fukushima, japonezii pompează apă din mare direct în incinta reactoarelor.

(Articol preluat după tvr.ro)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult