Acasa Stiinta-ITStiinta Curiosity face curăţenie pe Marte – vezi ce a aspirat roverul

Curiosity face curăţenie pe Marte – vezi ce a aspirat roverul

scris de Laurentiu Banches
244 Afisari

Curiosity a aspirat primele eşantioane de praf marţian joi, 18 octombrie, descoperind cu această ocazie câteva obiecte în culori vii, despre care savanţii de la NASA au crezut pentru o vreme că ar fi putut fi confecţionate de către om.

Curiosity a descoperit mai multe obiecte colorate puternic pe suprafata planetei Marte (foto:businessinsider.com)

Eşantioanele de sol marţian aspirate de dispozitul cu care este echipat roverul Curiosity sunt analizate de instrumentele de analiză din interiorul acestuia, pentru a afla dacă „planeta roşie” deţine sau a deţinut în trecut „ingredientele” necesare pentru întreţinerea vieţii microbiene. Cercetătorii americani s-au întrebat dacă un obiect de o culoare puternică, descoperit în fotografia unei găuri făcute de Curiosity în solul marţian ar fi putut fi confecţionat de om, la fel ca un alt obiect văzut în urmă cu câteva zile, despre care inginerii de la NASA credeau că era o bucată de plastic desprinsă din roverul american.

Unii dintre savanţi au sugerat faptul că aceste obiecte ar fi putut fi confecţionate de către om, dar, după discuţii îndelungate între oamenii de ştiinţă şi inginerii implicaţi în misiunea spaţială, s-a ajuns la „un consens puternic” potrivit căruia acele obiecte provin de pe planeta roşie. Acest punct de vedere a fost sprijinit de faptul că obiectele în cauză au fost văzute în fundurile găurilor săpate de Curiosity şi, deci, ele erau plasate sub suprafaţa planetei Marte.

Săptămâna trecută, NASA a ajuns la concluzia că un obiect strălucitor observat pe solul marţian, în apropiere de robot, era o bucată de plastic care ar fi putut să se desprindă chiar fuselajul robotului, fapt care nu ar compromite, însă, buna funcţionare a roverului. Potrivit mediafax, pentru oamenii de ştiinţă, capacitatea de a utiliza instrumentele de analiză chimică şi mineralogică (denumite CheMin) de la bordul lui Curiosity reprezintă un pas important. Coordonatorul acestei misiuni, John Grotzinger e de părere că „folosind CheMin pe primul nostru eşantion recoltat” se va ajunge la un praf semnificativ al misiunii.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare (craterul Gale). Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu şase roţi, care are la bord 10 instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 6 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roşie ar putea întreţine viaţa microbiană, va dura doi ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS