Acasa Stiinta-ITStiinta UPDATE – Cutremurul din Nepal, explicat de seismologi

UPDATE – Cutremurul din Nepal, explicat de seismologi

scris de S. P.
283 Afisari

UPDATE – Ciocnirea a două plăci tectonice care a produs cutremurul violent din Nepal este posibil să fi deplasat orașul Kathmandu cu câțiva metri, susține James Jackson, de la Universitatea din Cambridge, pe baza analizei undelor seismice înregistrate după cutremur, relatează AFP luni.

Zona capitalei nepaleze s-a ridicat cu circa 50 de centimetri, în timp ce în nord, o altă zonă a coborât cu 50 de centimetri, a spus seismologul, estimând că vârful Everest (8.848 de metri) nu și-a schimbat înălțimea. ‘A fost prea departe de centrul seismului, așa că nu avea cum să fie afectat’, a explicat el.
‘Seismul nu a fost o surpriză fiindcă ne aflăm într-o zonă de coliziune’ între placa tectonică indiană și cea eurasiatică, a declarat pentru AFP Yann Klinger, director de cercetări la CNRS (Centrul național pentru cercetări științifice) din Franța, specialist în domeniul mișcărilor tectonice. ‘Placa indiană avansează spre nord cu 4 centimetri pe an’, adaugă el. Dintre aceștia, doi se înregistrează la nivelul Munților Himalaya.

Klinger și cercetători din alte țări studiază seismele produse de-a lungul timpului în zona Munților Himalaya și încearcă să verifice dacă există un ‘ciclu seismic’ cu ajutorul căruia să se poată prevedea o viitoare mișcare tectonică. ‘Am apreciat că un astfel de seism se poate produce o dată la 700 de ani. Zona zguduită la sfârșitul săptămânii trecute a fost afectată de un seism puternic în 1344. Am văzut că secțiunea care s-a rupt atinsese un nivel de încărcare probabil apropiat de pragul de rupere’, a adăugat Klinger.

Cel mai mare seism din Nepal din ultimii 81 de ani, produs sâmbătă, cu o magnitudine de 7,8, urmat duminică de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7, este rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică, explică specialiștii de la Institutul american de geofizică (USGS).

placi tectonicePlaca indiană avansează către Tibet cu o viteză de ordinul a 2 centimetri pe an și încearcă să intre sub platoul tibetan‘, a declarat Jerome Vergne, seismolog la Observatorul pentru Studierea Pământului din Strasbourg, citat de AFP. ‘Această suprapunere nu se face continuu, ci sacadat. Acolo a avut loc o asemenea mișcare bruscă foarte mare, adică o ruptură brutală pe falia dintre cele două plăci’, a mai spus el.

Replici, potențial foarte puternice, ale cutremurului de sâmbătă sunt previzibile în lunile și anii care vor urma în Nepal, unde cercetătorii se așteaptă la ‘seisme majore’.

Cutremurul de sâmbătă a fost produs de ruptura unei mari falii, care a generat unde cu atât mai puternice cu cât fenomenul a fost foarte rapid. Ruptura a început la nord-vest de capitala țării, Kathmandu, și s-a propagat către est, pe aproximativ o sută de kilometri. ‘Partea superficială, de la sud de Kathmandu, nu s-a spart, ceea ce înseamnă că zona nu a fost complet deblocată d acest seism’, așa încât anii următori vor fi ‘o perioadă delicată’, a apreciat Pascal Bernard, seismolog la Institutul pentru fizica globului pământesc din Paris.

Această ciocnire a plăcilor tectonice stă la originea lanțului Munților Himalaya, amintește AFP, menționând că, în regiunea respectivă, există falii imense, cu planuri înclinate foarte lungi, care pot genera mari zone de contact. În regiunea himalayană se vor mai înregistra cutremure majore, putând chiar depăși magnitudinea celui de sâmbătă, a estimat Pascal Bernard, precizând că acest lucru se poate întâmpla ‘în câteva zeci sau chiar sute de ani’. ‘Ceea ce este mai rău abia urmează, dar s-ar putea să se întâmple peste câteva secole’, a opinat el.

Înaintea celui de sâmbătă, un mare cutremur s-a produs — din cauza apropierii plăcilor tectonice — în 1934 la Kathmandu, iar anterior acestuia, în anul 1255.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult