Acasa Stiinta-ITStiinta DaVinci şi McSleepy, în prima intervenţie chirurgicală în întregime robotizată

DaVinci şi McSleepy, în prima intervenţie chirurgicală în întregime robotizată

scris de Ziua Veche
3 afisari

Un bărbat din Canada a fost supus unei operaţii de îndepărtare a prostatei, atât anestezia, cât şi operaţia propriu-zisă fiind realizate cu ajutorul unor dispozitive robotice performante, programate şi comandate de la distanţă de medicii chirurgi.


Un robot poreclit McSleepy a fost folosit pentru realizare anesteziei; acesta e un sistem automat, care introduce în ngele pacientului, la intervale precise de timp, cantităţi exacte din substanţele medicamentoase necesare pentru inducerea stării de inconstienţă, relaxare musculară şi suprimarea durerii.

Apoi, a fost randul robotului chirurgical DaVinci să intervină: braţele robotice care mânuiesc instrumentele sunt comandate de la un pupitru special, de către medicii chirurgi, folosindu-se un sistem video care furnizează imagini 3-D de înaltă definiţie.

Precizia cu se mişcă braţele robotice le permite chirurgilor intervenţii de mare fineţe, adesea superioară celei de care sunt capabili oamenii.

Citiţi mai multe pe descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult