Acasa Stiinta-ITStiinta De ce a amânat Japonia lansarea sondei Hayabusa-2

De ce a amânat Japonia lansarea sondei Hayabusa-2

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Japonia a amânat din nou lansarea sondei Hayabusa-2, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

De ce a amânat Japonia lansarea sondei Hayabusa-2  (foto:universetoday.com)

De ce a amânat Japonia lansarea sondei Hayabusa-2 (foto:universetoday.com)

Noua dată pentru lansarea sondei, care urmează să ajungă în 2018 la asteroidul 1999 JU3, a doua întâlnire spațială de acest fel a unei sonde japoneze, este miercuri, 3 decembrie, la 13:22, ora locală (06:22, ora României). Agenția japoneză pentru explorare spațială (JAXA) a anunțat că noua amânare se datorează probabilității unor vânturi violente.

Racheta H-2A, care transportă sonda, trebuia să decoleze inițial duminică de la baza Tanegashima (sud), lansarea fiind reprogramată pentru luni. Odată ajunsă în spațiu, Hayabusa-2 se va îndrepta spre 1999 JU3, asteroid primitiv aproape sferic, cu diametrul sub 1 km cu care ar urma să se întâlnească la jumătatea lui 2018. Scopul este strângerea de eșantioane de praf de pe acest corp ceresc stâncos care conține carbon și apă, în încercarea de a afla ce materii organice și apoase se găseau la început în sistemul solar. Revenirea pe Pământ este prevăzută la sfârșitul anului 2020.

Hayabusa-2 va plasa pe asteroid un vehicul robotizat numit Minerva2 și un altul, Mascot, asemănător cu Philae din misiunea Rosetta. Conform Agerpres, cele două aparate mici vor analiza in situ suprafața asteroidului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS