Acasa Stiinta-ITStiinta De ce a eșuat plasarea pe orbitǎ a doi sateliți Galileo ȋn august

De ce a eșuat plasarea pe orbitǎ a doi sateliți Galileo ȋn august

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

Plasarea greșită pe orbită a doi sateliți Galileo, la sfârșitul lunii august, ar fi fost cauzată de o deficiență în alimentarea cu combustibil a rachetei Soiuz.

De ce a eșuat plasarea pe orbitǎ a doi sateliți Galileo ȋn august (foto:engadget.com)

De ce a eșuat plasarea pe orbitǎ a doi sateliți Galileo ȋn august (foto:engadget.com)

O sursǎ care cunoaște dosarul cazului, ce va analizat la 7 octombrie de o comisie de anchetă special constituită, a afirmat cǎ țeava prin care circula hidrazina, combustibilul, era prea apropiată de o alta, cu heliu foarte rece, ceea ce a dus la înghețarea combustibilului. Astfel, deficiența s-a înregistrat la alimentarea cu hidrazină a etajului superior Fregat al navetei, care trebuia să plaseze sateliții pe orbită. Comisia de anchetă este de pǎrere că planul de montaj pentru etajul Fregat nu a fost conceput suficient de riguros, potrivit ziarul francez Le Monde.

Cei doi sateliți (5 și 6 ai sistemului Galileo) lansați la 22 august din Guayana franceză, cu o rachetă rusească Soiuz au fost plasați pe o orbită situată la altitudinea de 17.000 de kilometri, în loc de 23.522 de kilometri, așa cum era prevăzut și de unde urmau să devină operaționali începând din toamna viitoare. În valoare de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finanțat în totalitate de Comisia Europeană și pus în aplicare de Agenția Spațială Europeană (ESA). Sistemul Galileo urmează să aibă în total 30 de sateliți și să rivalizeze în precizie cu sistemul GPS american, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult