Acasa Stiinta-ITStiinta De ce ar putea dispǎrea urșii Koala din Australia

De ce ar putea dispǎrea urșii Koala din Australia

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Koala ar putea dispărea din Australia, căzând victimă încălzirii climatice, dacă nu se întreprinde nimic „de urgență” pentru plantarea de copaci care să ferească animalele de caniculǎ.

De ce ar putea dispǎrea urșii Koala din Australia (foto:carinboar.com)

Mathew Crowther de la Universitatea din Sydney a observat prin satelit 40 de koala din New South Wales, timp de trei ani, studiindu-le habitatul și alimentația. El a arătat cum se refugiază koala în timpul zilei în copacii înalți, ajunși la maturitate și al căror frunziș protejează animalul de căldură și de incendii. „Cercetările noastre confirmă că koala se adăpostesc în timpul zilei în diferite tipuri de copaci, iar noaptea merg să se hrănească în eucalipți”, explică cercetătorul. „Am mai observat că, cu cât este mai cald ziua, cu atât koala caută copaci cu frunziș mai des ca să scape de temperaturile ridicate”, adaugă el.

Un sfert din populația de koala studiată a dispărut la canicula din 2009, cifră alarmantă pentru oamenii de știință, „ținând seama de frecvența tot mai mare a fenomenelor climatice extreme”. Potrivit centrului de studii asupra climei, Climate Council, luna septembrie 2013 a fost cea mai caldă în Australia de când au început măsurătorile meteorologice, temperaturile fiind cu 2,75 grade mai mari decât media.

Emblemă a Australiei, koala a fost inclusă anul trecut printre speciile care trebuie protejate în mai multe regiuni australiene, unde supraviețuirea sa este amenințată de dezvoltarea orașelor, circulația mașinilor, câinii domestici și boli. Este categoria imediat inferioară celei de specie „în pericol”, potrivit listei Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (UICN).

Potrivit Agerpres, ȋnainte de sosirea coloniștilor britanici, în 1788, existau în jur de 10 milioane de exemplare de koala, care au fost vânate masiv pentru blana lor groasă în anii 1920. Populația a scăzut astfel drastic, fiind apreciată în prezent la 43.000 de exemplare în libertate.

1 comentariu

IngerAlbastru 04-10-2013 - 00:50

Doar niste pomi ar fi motivul extinderii unei specii??? Mai mare rusine pentru australieni ca tin la scalvi pe niste insule din apropiere sa nu le infecteze mosia, ar putea planta cate va paduri tropicale in timp record, altfel sint dusi la munci in abatoarele kosher la oi, capre, vaci unde nimeni nu voluntariaza altfel!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult