Acasa Stiinta-ITStiinta De ce s-a îngrăşat Gaea?

De ce s-a îngrăşat Gaea?

scris de M.A.
7 afisari

În ultima vreme, mama Gaea a început să se îngraşe simţitor. Iar burtica i se vede din spaţiu.

Gaea se ingrasa (foto hubpages.com)

Gaea se ingrasa (foto hubpages.com)

Potrivit oamenilor de ştiinţă, topirea gheţii în Antarctica şi Groenlanda măreşte volumul oceanelor.

Acest surplus de apă este împins spre Ecuator, astfel că circumferinţa Pământului se măreşte vizibil.

Evident, planeta noastră nu este o sferă perfectă, cele două regiuni polare fiind mult mai apropiate de centru, decât Ecuatorul.

Cercetătorii suţin că, în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, Terra a „slăbit” în timpul erei glaciare.

Rata topirii gheţurilor de la Polul Sud şi Polul Nord – care totalizează 382 de miliarde de tone într-un an – contracarează efectul de „slăbire” a Pământului, transmite Mediafax.

În timpul acestei perioade geologice, în care s-a redus temperatura suprafaţei Pământului şi a atmosferei, greutatea gheţii a fost atât de mare încât a deformat crusta şi mantia Pământului, dându-i aspectul de sferă turtită la poli.

S-ar putea crede că efectele de după fiecare eră glaciară ar face Pământul să arate din ce în ce mai mult ca o sferă perfectă.

Însă, potrivit National Geographic, umflătura de la Ecuator se micşorează cu mai puţin de un milimetru în fiecare an, iar măsurătorile satelitului Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) sugerează că acest efect este de fapt inveres, informează Daily Mail.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult