Acasa Stiinta-ITStiinta Descoperire a medicilor romȃni: Creierul ar putea rǎmȃne activ post-mortem

Descoperire a medicilor romȃni: Creierul ar putea rǎmȃne activ post-mortem

scris de Laurentiu Banches
16 afisari

Creierul ar putea să rămână activ chiar şi după ce dispozitivele de monitorizare a activităţii cerebrale arată pe ecran o lunie drapată, sugerea un nou studiu.

Descoperire a medicilor romȃni: Creierul ar putea rǎmȃne activ post-mortem

Studiul a fost iniţiat după ce medicii din România au observat o activitate cerebrală ciudată pe o encefalogramă a unui pacient care a intrat în comă în timp ce era sub influenţa medicamentelor împotriva convulsiilor. După această observaţie, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au anesteziat 26 de pisici şi le-au înregistrat activitatea cerebrală din regiunile corticale superioare şi din hipocamp. În cazul tuturor pisicilor s-a constatat că după ce electroencefalografia a indicat că activitatea cerebrală a încetat, hipocampul animalelor încă părea să dea semne de activitate. Potrivit studiului, rezultatele par să indice acelaşi fenomen observat în cazul pacientului uman.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirile sugerează că este posibil ca, printr-un proces necunoscut de noi, creierul să aibă capacitatea de a supravieţui comei extrem de adânci şi că inducerea unei astfel de stări ar putea ajuta la prezervarea anumitor funcţii cerebrale care altfel ar fi oprite, lucru care ar duce la atrofiere cerebrală.  Dovezile ale creşterii bruşte a activităţii cerebrale după stopul cardiac ar putea explica anecdotele spuse de pacienţii care şi-ar revenit din experienţele din preajma momentului morţii şi care se referă la senzaţia de părăsire a corpului sau a amintirilor care se derulează cu repeziciune ca un film.

Un alt studiu recent, realizat pe şoareci a indicat că activitatea cerebrală nu se opreşte gradat după stopul cardiac, ci că ea chiar se intensifică în unele momente.  Potrivit descoperǎ.ro, cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din Montreal sugerează că există o stare, dincolo de sfârşitul activităţii corticale şi că o zonă din creier asociată îndeaproape cu memoria ar putea trimite semnale către stăpânul său, cortexul, care generează funcţii înalte, printre care şi conştiinţa.

1 comentariu

IngerAlbastru 23-09-2013 - 11:56

Eu cunosc pe multi care au creierul mort de o vreme si ei sint tot pe forum sa comenteze politica si altele dar si in viata reala sint cu milionul cei fara pic de creier. S-a mai vorbit despre acest topic in medicina, nimic nou sub soare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult