Acasa Stiinta-ITStiinta Descoperire bombă: mărturii despre ultimii ani ai lui Iisus

Descoperire bombă: mărturii despre ultimii ani ai lui Iisus

scris de Adrian Pătruscă
20 afisari

O colecţie unică de 70 de cărţi din tăbliţe de plumb legate cu sârmă. Ar putea conţine relatări ale contemporanilor despre ultima perioadă din viaţa lui Hristos.

O descoperire care ar putea aduce informaţii preţioase despre primii ani ai creştinismului

O descoperire care ar putea aduce informaţii preţioase despre primii ani ai creştinismului. Foto: Daily Mail

Oamenii de ştiinţă au păreri împărţite în ceea ce priveşte autenticitatea, deşi primele cercetări par să o confirme. Dacă aceste cărticele se vor dovedi adevărate, valoarea lor ar putea fi comparabilă cu a Manuscriselor de la Marea Moartă, în 1947.

Pe pagini nu mai mari decât o carte de credit apar imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mântuitorul şi, posibil, chiar la Răstignire şi Înviere.

Multe dintre cărţi sunt sigilate, ceea ce i-a făcut pe unii oameni de ştiinţă să presupună că ar putea fi cărţile pecetluite pomenite în Apocalipsa lui Ioan, scrie Daily Mail.

Cercetătorii spun că ar putea fi vorba despre codicele pecetluite de care vorbeşte Apocalipsa

Cercetătorii spun că ar putea fi vorba despre codicele pecetluite de care vorbeşte Apocalipsa. Foto: Daily Mail

Cărţile au fost descoperite acum cinci ani într-o peşteră din Iordania, într-o zonă în care se ştie că s-au refugiat creştinii după căderea Ierusalimului în anul 70 d.H. De altfel, aici au mai fost găsite documente importante datând din aceeaşi perioadă.

Primele teste metalurgice arată că unele cărţi ar putea data din primul secol al creştinismului. Estimarea se bazează pe coroziunea metalului, despre care experţii spun că nu se poate imita.

Împreună cu cărţile au fost găsite pergamente, tăbliţe şi alte artefacte, ca de exemplu o cădelniţă

Împreună cu cărţile au fost găsite pergamente, tăbliţe şi alte artefacte, ca de exemplu o cădelniţă. Foto: Daily Mail

Dacă, aşa cum indică primele cercetări, datarea se va dovedi autentică, atunci cărţile s-ar număra printre cele mai timpurii documente creştine, precedând epistolele Sfântului Pavel. Perspectiva ca aceste cărţi să conţină mărturii ale unor contemporani asupra ultimilor ani ai lui Iisus i-a încântat pe oamenii de ştiinţă, chiar dacă entuziasmul lor este temperat de faptul că au mai fost cazuri în trecut când experţii s-au lăsat păcăliţi de falsuri.

David Elkington, un savant specializat în istoria religioasă antică şi arheologie şi unul dintre puţinii care au studiat cărţile, spune că ar putea fi “cea mai mare descoperire privind istoria creştinismului”. “Gândul că aceste obiecte au aparţinut primilor sfinţi ai Bisericii îţi taie răsuflarea.”

Dar conţinutul paginilor nu este singurul mister legat de cărticelele de metal. Împrejurările descoperirii sunt ele însele o enigmă. După găsirea de către un beduin iordanian, tezaurul a fost cumpărat de un beduin evreu, care l-ar fi trecut fraudulos în Israel, unde a rămas până în prezent.

Guvernul iordanian face demersuri la cel mai înalt nivel pentru a repatria şi salva colecţia.

Philip Davies, profesor emerit în cercetări biblice la Sheffield University spune că sunt dovezi puternice ale originii creştine a cărţilor.

Pictură din sec XVI. Cărţile de plumb din Iordania conţin imagini asemănătoare

Pictură din sec XVI. Cărţile de plumb din Iordania conţin imagini asemănătoare. Foto: Daily Mail

“Cum am văzut asta, am rămas trăsnit. M-a frapat evidenţa faptului că era o imagine creştină. Este o cruce în prim plan, iar în spate apare ceva ce trebuie să fie mormântul (lui Iisus), o construcţie mică, cu o deschidere, şi în spate zidurile unui oraş. Sunt ziduri înfăţişate şi pe alte pagini ale cărţilor şi aproape sigur este vorba de Ierusalim. Se vede şi o răstignire, undeva în afara zidurilor oraşului”, spune Davies.

Echipa britanică de cercetători se teme că actualul deţinător israelian ar putea vinde unele piese pe piaţa neagră sau, mai rău, le-ar putea distruge. Dar deţinătorul respinge acuzaţiile şi pretinde că ele ar aparţine familiei sale de 100 de ani.

Dr. Margaret Barker, fost preşedinte al Societăţii pentru Studiul Vechiului Testament, spune: “Apocalipsa vorbeşte despre o carte pecetluită care a fost deschisă doar de Mântuitorul. Alte texte din acea perioadă vorbesc despre cărţi pecetluite ale înţelepciunii şi de o tradiţie secretă transmisă de Iisus ucenicilor săi apropiaţi. Acesta este contextul descoperirii”.

Grota din Iordania unde a fost făcută descoperirea

Grota din Iordania unde a fost făcută descoperirea. Foto: Daily Mail

Profesorul Davies spune: “Posibilitatea unei origini iudeo-creştine este sugerată clar de imagistică şi, atunci, sunt toate şansele care aceste codice să arunce o nouă şi dramatică lumină asupra felului în care înţelegem o foarte importantă, dar atât de puţin înţeleasă perioadă a istoriei.”

Cercetătorul David Elkington, care conduce eforturile britanice pentru repatrierea colecţiei în Iordania, declară: “Este vital ca tezaurul să fie recuperat intact şi păstrat în siguranţă în cele mai bune condiţii, atât în beneficiul proprietarului cât şi al uriaşului potenţial de audienţă internaţională”.

5 comentarii

Strulubatic si itzicaros 30-03-2011 - 20:25

Regiunea era impanzita pana departe in Egipt si Sahara de caravanele beduinilor evrei, dar ca sa se deosebeasca de beduinii mai arabi un pic, calatoreau pe dromader si nu pe o camila banala.

pkly 30-03-2011 - 23:19

Facaturi…sa le compare cu tablitele de la Sinaia(in Romania au fost mai multe tablite de plumb si mai bogat ilustrate,cu figuri si litere) ! Ce lume…

CHIAR ASA TEMBELI SANTETI ? Viteza de oxidare a plumbului - la grosimea din imagine - face ca... 31-03-2011 - 13:33

..foaia de Pb respectiva sa se transforme intr-o masa spongioasa de oxid – in MAXIMUM cateva decenii….

geek-a-contra 31-03-2011 - 14:33

nu prea sint convins de corectitudinea celor afirmate de tine: prin muzee exista un numar important de placute si suluri din plumb inscriptionate si datind din perioada romanilor, alaturi de varii obiectede uz divers dar mai masive. oin’ la urma viteza de oxidare depinde de conditiile de mediu si in masura in care in desert este cam uscat iar plactele au fost adapostite intr-um mediu protejata, fara curenti de aer care sa asigure circulatie deoxigen, si umititate spre 0…..

Aolica 31-03-2011 - 15:51

Da, dar asta era plumb sfintit de la teava de chiveta din Eden, deci nu numai ca nu se oxideaza, dar inca si creste prin acretie, adica acumularea de plumb din moleculele care trec pe langa carte

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult